История в снимки“ е рубрика за интересни преживявания на интересни

...
История в снимки“ е рубрика за интересни преживявания на интересни
Коментари Харесай

Перлите от железния сейф и богатството на Бахрейн

„ История в фотоси “ е графа за забавни прекарвания на забавни хора от забавни места. Епизоди от живота, майсторски разказани и красиво показани от техните създатели. Днешните истории по фотоси са на журналиста от „ 24 часа “ Георги Милков за последното му странствуване в Кралство Бахрейн. Публикуваме я с неговото  съгласие.

Снощи преследвах месечината из Манама. Търкалях я по покриви и минарета, провирах я през изкорубени сателитни чинии и дърворезбовани парапети, коронясвах с нея златните куполи на кралския замък “Гудайбия “.
 Perli 17 Снимки: Георги Милков
Безделническо шляене, маскирано като сантиментално занятие, което ме води под солидния чардак на една къща, издигната през 1921 година от търговец на перли. В една от стаите и до през днешния ден възголям сейф, който не могли да помръднат даже по време на ремонта, свидетелства за положението на семейството.
 Perli 8
Търговията с перли е “биг бизнес ”-ът на отминалите епохи, направил някои бахрейнски кланове приказно богати. Много преди епохата на петродоларите, а по-късно и вложенията във всичко - от недвижимости до криптовалути - да трансформират Персийския залив до неразбираемост. Но и преди, а и след перлите, локалните хора постоянно са имали нюх към правенето на пари.
 Perli 9
Ако имаме вяра на Херодот, финикийците произлизат точно от архипелага, на който се намира сегашен Бахрейн. Оттук поели към крайбрежията на Източното Средиземноморие и земите на Леванта, където се открили с времето. Може да се каже в най-общ смисъл, че парите създали историческото си завръщане в прародината , когато от Бейрут банките и финансовите институции на Арабския свят се пренесли в Бахрейн след началото на гражданската война в Ливан през 70-те години на предишния век. Тъкмо в точния момент, с цел да компенсират началото на изчерпването на петролните находища.
 Perli
Днес част от постъпленията в хазната идват и от гостоприемството, превърнато в промишленост - разбирайте всичко, което е неразрешено у съседите от другата страна на моста, който свързва огромния остров с континенталната суша. Ето за какво, да се обикалят питейните заведения и заведенията за хранене в Манама, може да се окаже по-занимателно даже и от лунно фотосафари.
 Perli 13
Има едно впечатляващо изключение в Манама, където петзвездните хотели не се отличават с освен това от баналния разкош и обстоятелството, че са издигнати посред великански строителни площадки, опасани с автомагистрали, което ги прави извънредно неуместни за хора, които обичат да вървят, наслаждавайки се на градската среда. The Merchant House е единственият бутиков петзвезден хотел в остарялата част на бахрейнската столица, а с изключение на всичко друго предлага същинско културно прекарване.
 Hotel 4
Хотелът има забележителна сбирка от към 300 творби на модерното изкуството, измежду които даже работи на Марк Шагал, Анри Матис, Анди Уорхол и Деймиън Хърст.

Забелязал интереса ми към платната в централното предверие, един от работещите в хотела се доближава дискретно с въпроса: Бихте ли желали да видите нашия Пикасо, сър?
 Hotel
Докато отиваме към мецанина, където Пикасо ненатрапчиво битува посред библиотека с над хиляда книги, се чудя дали изобщо е подходящо да назовавам това място хотел. Изкуството тук се разгръща доста оттатък упованията да бъде просто интериорна украса и господства като че ли сме в музей на модернизма или картинна изложба.
 Hotel 3
Това възприятие се придвижва и към стаите (само 46 на брой), в които параваните на спалнята и стените на банята са покрити със скици на един от известните бахрейнски художници Насър ал Заяни. Произведенията на изкуството (главно поп арт) те следват до самия покрив на хотела , където барът и ресторанта минават в открита градина с доста зеленина, цветя и всевъзможни шубраци и билки, като че ли си в двора на селска къща.
 Hotel 6
Очевидно замисълът на този хотел следва безсмъртните думи на Цицерон: Ако имате градина и библиотека, значи имате всичко, от което се нуждаете.
 Baba Vida (1)
Преди да си потегли от Манама взех решение да си направя едно селфи на Форт Бахрейн – тукашната Баба Вида, по този начин да се каже. Отидох малко преди залез, тъй като мнозина гости вършат грешката да вървят там измежду бял ден, когато слънцето прежуря и на фотосите им всичко наподобява като една безформена купчина камъни, стоварени посред бледосивкаво пепелище.
 Baba Vida 2
Когато денят преваля, кардинално е и най-подходящото време за съзерцаване. От крепостната стена на изток се виждат небостъргачите на модерния град – финансовото сърце на Арабския свят. От другата страна на зидовете, издигнати от португалците през XVI век, като че ли е селска идилия, а лек лъх напразно подсказва, че някъде наоколо има конюшни.
 Baba Vida 3
Старият форт, придобил ясни очертания от последните лъчи на слънцето, е най-подходящото място човек да се опита да се върне обратно в историята на тази страна, която постоянно е била като врящ казан от несъгласия. По-голямата част от бахрейнците изповядват шиитския ислям, за разлика от кралското семейство и елита на страната, които са сунити.
 Baba Vida 4
За борбите на другите мюсюлмански секти тук може да се напише многотомник. Какви ли не „ бранители на правдата “ са кръстосвали саби по тия земи , само че евентуално една от най-впечатляващите истории е от Х век, когато карматите – дребна, само че изключително войнствена фракция, чиито вярвания съчетавали исмаилитски ислям с персийски мистицизъм – открили на територията на сегашен Бахрейн освен база, само че и цяла страна, в която богатствата се разпределяли поравно.
 Baba Vida 5
Има откриватели, които считат, че карматите са съумели да създадат първото комунистическо общество, което траяло съществуването си за най-малко едно потомство на огромна територия, доста преди познатите ни „ триумфи “ от ХХ век.

Карматите водили дълги войни с Абасидския халифат и даже нападнали свещения град Мека. Избили част от поклониците, други взели в иго и на потегляне най-безцеремонно отмъкнали от Кааба свещения черен камък, за който мюсюлманите имат вяра, че е изпратен на хората от Бог след грехопадението на Адам. Занесли светинята в земите на сегашен Бахрейн, вярвайки че ще пренасочат потока от поклоници (и всички свързани с това приходи) към своята страна.
 Baba Vida 6
Пазили го повече от две десетилетия, само че никакви пилигрими не посмели да пристъпят в земите им, по тази причина най-после склонили да го върнат против огромен откуп. Сложили го в една торба и го занесли до Куфа, в сегашен Ирак, където хвърлили чувала в двора на джамията. Камъкът се счупил и бил върнат в Мека на части.

Като изключим дребни парчета, които през днешния ден се намират в Истанбул, останалото от камъка си е все по този начин в източия ъгъл на Кааба, където могъщата му притегателна мощ завихря безкраен поток от поклоници всяка година и всеки ден по пет пъти сочи посоката за молитва на милиарди мюсюлмани по света.

Християнството в Бахрейн също има дълга история , която стартира още през III – IV век, само че след Ефеския събор през 431 година и появяването на несторианството – тази християнска фракция бързо намира разпространяване тук. Днес измежду локалните хора към момента има доста християни, само че несъмнено, по-голямата част от 15-те хиляди изповядващи католизицма, са непознати жители.
 Perli 12
В Бахрейн има също зороастрийци и даже дребна еврейска общественост, която през 2008 година излъчи Худа Нуну за дипломат на Бахрейн в Съединени американски щати – първата в историята еврейка, станала дипломат на арабска страна.  Преди това пък Алис Самаан, която е локална християнка, оглави горната камара на бахрейнския парламент , ставайки първата жена в Близкия изток на такава позиция. През 2011 година тя бе изпратена за дипломат на Бахрейн в Лондон.
 Perli 15
Грижата за малцинствата и религиозната приемливост е политика, на която Бахрейн доста държи и скорошното посещаване на папата в Манама бе част от напъните по лъскането на този деликатно поддържан имидж.

За разлика от други страни обаче тук проблемите постоянно са били свързани основно с болшинството. Повечето протести през последните десетилетия идват от средите на шиитите, които съставляват 60-ина % от популацията, без да се не помни, несъмнено, ролята на прилежащ Иран в тези битки. След огромните разтърсвания, почнали с така наречен Арабска пролет и интервал на изключително състояние, в този момент в Бахрейн е умерено. Разбира се, това успокоение ненапълно зависи и от развиването на събитията в прилежащ Иран.
 Perli 3
Бахрейн не е нито най-богатата, нито най-населената, нито най-влиятелната измежду арабските страни. Но е изключително забавна. Стига да имаш време да се вгледаш в пепелявосивата на пръв взор безформена камара, която при подобаваща светлина придобива причудливи контури и виждаш темелите на многовековна история.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР