Историци твърдят: “Вампирите и върколаците са хора болни от бяс

...
Историци твърдят: “Вампирите и върколаците са хора болни от бяс
Коментари Харесай

Историци твърдят: Вампирите и върколаците са хора болни от бяс

Историци настояват: “Вампирите и върколаците са хора заболели от бяс … “Възможно ли е корените на всички фолклорни истории на ужасите за върколаци и вампири да произлизат от признаците на доста рядката болест? (HiddenTruth.site)През 1855 година, бруклинският вестник Daily Eagle оповестява за ужасното ликвидиране на младоженка от брачна половинка й.Това се случва в селски регион във Франция. Родителите на булката били срещу този брак през цялото време. Някои черти в държанието на младоженеца им се коствали доста странни.За страдание, в последна сметка бракът се състоял, защото родителите на момичето се убедили, че всичко това е пресилено, и че като цяло, този млад мъж не е „ толкоз неприятен “.

 b1 1 - Историци настояват: Вампирите и върколаците са хора заболели от бяс
Сватбеното празненство се провело съгласно упованията. Вечерта, младоженците се отдръпнали в стаята си, за първата си брачна нощ.
Скоро, от стаята се чули ужасни женски крясъци, а когато хората разрушили вратата и нахлули в стаята, те видели ужасна панорама: нещастната младоженка лежала на леглото в конвулсии, съвсем не дишала, а гърдите й били раздрани, като че ли е била нападната от диво животно.Оказва се, че личният й брачен партньор я е умъртвил. Мъжът бил затрупан целия с кръв. Седял на леглото до към момента живата си брачна половинка и дъвчел парче от плътта й.Въпреки, че околните на момичето незабавно се обадили на доктор, дамата умряла от загуба на кръв. Когато полицията арестувала килъра, той потрепвал и се държал като диво животно. Бил отведен в пандиза, само че скоро починал по незнайни аргументи.Тази история наподобява на излязла от готически разказ на ужасите. През 19-ти век, сходни разкази са описвани във вестниците повече от един път. Те участват и във фолклора в по-ранни епохи.Във всички тях няма нищо мистично, а съответно за френския случай, повода за случая била разследвана от публицистите. Скоро след убийството, те разбрали, че необикновеното държание на младоженеца почнало малко откакто го ухапва необичайно куче. Едни от странните черти на държанието му, видяни от родителите на булката, били страхът от вода и фотофобията.Както може би към този момент се досещате, това извънредно заболяване е бяс.

 b2 1 - Историци настояват: Вампирите и върколаците са хора заболели от бяс
Бясът, който в този момент принадлежи към категорията на подценяваните болести в развитите страни, бил прочут на хората преди няколко хиляди години. Тогава към този момент било известно, че от него страдат най-много вълци и кучета, а инфектираният човек ставал “луд ”, като “див ядосан звяр ”.Според доста историци, легендите за върколаците са зародили въз основа на случаи на бяс. Поведението на пациентите в по-късните стадии на заболяването може да е сходно с държанието на диво животно. Според същите митове, човек може да стане вампир, когато е ухапан от необикновен вълк или различен вампир. Бясът се предава посредством слюнка.Четете още: В Норвегия, при мистериозна зараза умират домашни кучетаВ минали епохи, славяните са считали хора с сходно държание за захласнати от зли духове – бесове. Оттам идва и терминът “бяс ”. В западните страни, заболяването се е наричала с латинската дума “rabies ”, което се превежда като “безумие, полуда ”.В Европа, един от главните регионио на разпространяване на бяс измежду вълци и кучета е във Франция. Дори през 19 век, локалните селяни са се страхували от кучешка или вълча “лудост ”, толкоз, колкото и от пожарите.Те се страхували доста повече от бяса, спрямо холерата, коремния тиф и дифтерията, които в тези години убивали доста повече хора, в сравнение с бясът. Нищо не предизвиквало подобен смут, както викът: „ Лудо куче! Внимавайте! “. Нямаше лек за заболяването и ухапаният човек умирал след известно време.Ваксината против бяс е изобретена едвам в края на 19 век. Преди това, лекарите деликатно следили болните и се опитвали да намерят лек. Установено е, че признаците могат да се появят от 4 до 12 седмици след захапване от болно животно, и че всичко стартира с леко разстройство и чувство за безпокойствие.

 b3 - Историци настояват: Вампирите и върколаците са хора заболели от бяс
След това, стартират да се появяват конвулсии, бодърствуване, нервност, тресчица, нараснал сърдечен темп, слюноотделяне и зной. При жертвите постоянно се появяват халюцинации и психологични разстройства.Опитите за облекчение на признаците с наркотични медикаменти били несполучливи. Лекарите бързо разбрали, че не могат да създадат доста, с цел да облекчат страданията на пациента. И до през днешния ден, бясът се смята за неизцерим, когато признаците стартират да се демонстрират.Не е изненадващо, че преди доста епохи, инфектирани с бяс хора, биха могли да се смятат за същински чудовища, притежаващи суперсили, които се трансформират от хора в животни, в резултат на зло магьосничество.

 b4 - Историци настояват: Вампирите и върколаците са хора заболели от бяс
Когато през 19-ти век, тази поредност от “истории на ужасите ” за жертвите на бяс попаднала в западните вестници, били написани доста съпътстващи глупости. Например, неведнъж се съобщавало, че самите жертви на захапване от болно куче, започвали да лаят и да ръмжат, като че ли в действителност се превръщали в животно.Хората давали „ надеждни предписания “ срещу бяс. Вярвало се, че човек може да се излекува, в случай че хване кучето, което го е ухапало и персонално го убие. Или, незабавно след захапване, да се отскубне кичур четина от кучето и с него да се притисне раната. Или, да се отреже опашката на кучето … (!)Понякога се появявали искрено фантастични истории с искания за натурализъм. Например, през 1886 година, във вестник „ New York Herald “ са разказани свидетелствата на човек, който видял жертва на захапване от лудо куче да умира. Било написано следното: “Няколко минути след последния мирис на индивида, синкавият пръстен на ръката му – белегът от ухапването на куче от породата Нюфаундленд, изцяло … изчезна. ”Според други историци, корените на историите за вампири също могат да произлизат от случаи на бяс. Много признаци на пациентите с бяс са сходни на чертите на вампирите: изкривени черти на лицето, издаване на странни звуци, експанзия, офанзиви с опит да дерат с нокти до кръв и т.н.Други признаци на вампиризъм, които са сходни на присъщи черти при бяс са боязън от слънчева светлина и отражение в огледалото.Освен това, във фолклора на разнообразни европейски страни, изключително в Източна Европа, вампирите не се трансформират в прилеп, а във вълци или кучета.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР