Историкът Стефан Дечев се нареди сред интелектуалците, които подписаха отворено

...
Историкът Стефан Дечев се нареди сред интелектуалците, които подписаха отворено
Коментари Харесай

Доцент Стефан Дечев: Да не изгубим и малкото, което постигнахме през последните две години

Историкът Стефан Дечев се подреди измежду интелектуалците, които подписаха отворено писмо във връзка Рамковата позиция на държавното управление по отношение на асоцииране на Република Северна Македония и Албания в Европейски Съюз. Пред камерите на бТВ доцент Дечев отбрани тезата си, че позицията на френския президент Макрон съставлява опасност за интеграционните процеси в Северна Македония.
От лятото на 2017 година насам екипът на премиера Заев направи значително положителни неща за напредъка на страната си към Европейския съюз, за възстановяване на връзките с Република България, за превъзмогване на нездравословни наслоения и взаимна злост.

Визитата на френския президент в Белград съживи опасенията на експерти и на югозападните ни съседи, че Еманюел Макрон би желал да възкреси остарялото френско-сръбско другарство и да наложи личната си визия за развиване на Европейски Съюз за сметка на Северна Македония, уточни доцент Дечев.

Мнозина българи, чийто корени остават в Македония, както и европейски наблюдаващи са безапелационни, че отводът да стартират договаряния за присъединение на Албания и на Северна Македония към Европейски Съюз е историческа неточност и удар против проевропейската политика на Зоран Заев, съобщи доцент Дечев.

Що се отнася до българската позиция, ученият изрази противоречие с държавната позиция, която е незадоволително способена и незадоволително нюансирана. В съзнанието на българи и македонци съществуват два разнообразни, надълбоко вкоренени описа за общата ни история, два стандарта, които скоро надали ще бъдат преодолени. Необходимо е дебатът по наболелите въпроси да бъде удължен, отворен и уголемен, счита българският историк. В дебата би трябвало да вземат участие както формалната двустранна комисия, по този начин и интелектуалци, неправителствени организации, все по-широки пластове от обществата.

Докато в Северна Македония битуват стандартите и клишетата от епохата на Титова Югославия, българската позиция съдържа комунистически парадигми от 70-те години на предишния век и от първите години след 10 ноември 1989 година

Съвместната комисия не биваше да се захваща с интервала към Втората международна война, съобщи доцент Дечев. Недостатъчно изследван, прекомерно непосредствен и прекомерно мъчителен за двете страни е този интервал.

У нас доминира неразбираем за хората оттатък югозападната граница абсолютизъм: или българин, или македонец. Типично комунистически нрав. Хората, живяли и страдали преди Втората международна война, в Титова Югославия и след нея, не могат да бъдат измервани с подобен критерий.

Например Панко Бръшнаров, прочут поборник за свободна Македония. През 1903 година е деятел на освободителното придвижване, след това член на Югославската комунистическа партия, след това възторжено посреща българските войски през 1941 година, след това отчаян се бие против тях, след това въстава против Титова Югославия и ратува за самостоятелна македонска страна и най-после умира в югославските лагери на гибелта.

В разнообразни интервали той е ту българин, ту македонец, а неведнъж и двете.

И българин, и македонец са Гоце Делчев, Григор Пърличев, Никола Вапцаров и други революционери, писатели, дейци на науката и воини, подсети доцентът-историк.

За жал, позицията на Европейски Съюз отвори вратите за реванш на тъмни, антиевропейски и антибългарски сили в Северна Македония и в този момент сме пред заплахата да изгубим и дребното, което бе реализирано през последните две години, приключи доцент Дечев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР