Историкът Стефан Дечев, който доскоро е бил част от преподавателския

...
Историкът Стефан Дечев, който доскоро е бил част от преподавателския
Коментари Харесай

Историкът Стефан Дечев разкри скандални случаи на фалшиви оценки и дипломи в ЮЗУ

Историкът Стефан Дечев, който до неотдавна е бил част от преподавателския състав на Югозападния университет в Благоевград, освети скандални практики с подправяне на оценки и разпределяне на дипломи в Правно-юридическия факултет.

Дечев е засякъл минимум 8 студенти са получили тапия за висше обучение, без действително да са провели нужните изпити при него.

В основната книга на университета обаче някой е записвал оценки от негово име, с фалшифицирани подписи, за което той уличава ръководителя на катедра " История " доцент Валентин Китанов.
В един от случаите Дечев е открил, че е дадена тапия на жена, която в никакъв случай не е била действителен студент в ЮЗУ. " Доколкото почеркът наподобява един, а всички дисциплини и сложени оценки, както и подписите след тях, като че ли направени на един мирис в избран миг ", написа той в сигнал до Министерството на образованието и науката.
Това е следващият скандал към Правно-юридическия факултет (ПИФ) на ЮЗУ в последните години -, само че и на куп други политици и магистрати.
Иван Гешев и Младен Маринов бяха решили да прави докторски степени в университета, някогашната говорителка на основния прокурор Сийка Милева и заместничката му Десислава Пиронева са приключили в ЮЗУ.
Писмото на Стефан Дечев е съпроводено с голям брой фотоси и е подадено още на 28 ноември до МОН. До момента няма реакция нито от министерството, нито от университета в Благоевград.
Нарушенията, за които Дечев алармира, облагодетелстват хора, някои от които са получили дипломите си още през 2022 година или са се явили на държавен изпит през 2021.В други случаи е маркирано, че дипломата е получена персонално от студента, без въобще да се уточни дата.При тях са нанасяни оценки от името на преподавателя, само че за " непроведени в никакъв случай изпити ".В други случаи са нанасяни оценки, без да има негов автограф като учител - и все пак дипломите са издавани.
" Освен посочените от мен случаи следя и други, в които
положените подписи са също съмнителни и не дават отговор на истинските и достоверните подписи на сътрудниците преподаватели, титуляри в съответните образователни дисциплини. За сметка на това учудващо наподобяват като почерк на тези сякаш „ мои “ подписи, които аз различавам като съмнителни и неавтентични ", споделя Стефан Дечев.

Той счита, че сътрудниците му не са подавали недоволства до МОН поради " атмосфера на боязън и съучастничество в противозаконни практики или в прикриването им ", за която той упреква персонално декана на Правно-историческия факултет доцент Николай Марин и заместника му доцент Валентин Китанов.

Дечев разказва Марин като " самозабравил се теоретичен началник на скандалния някогашен основен прокурор Иван Гешев ".

" Всякакво служебно израстване е обвързвано със съучастничество в или замълчаване за сходни практики. Това го потвърждава и „ сполучливата “ на пръв взор академична кариера на двамата господа ", написа още Стефан Дечев в сигнала си до МОН.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР