Историкът и член-академик на Световната академия Платон“ проф. Андрей Пантев

...
Историкът и член-академик на Световната академия Платон“ проф. Андрей Пантев
Коментари Харесай

Проф. Андрей Пантев подкрепя инициативата за издигане на 111-метров пилон „Рожен“

Историкът и член-академик на Световната академия „ Платон “ проф. Андрей Пантев изрази поддръжка за самодейността на Фондация „ Наследство в бъдещето “ за издигане на 111-метровия стълб „ Рожен “ за българското знаме в Родопите. Това оповестиха от фондацията, съобщи Българска телеграфна агенция. Историкът се включва в Обществения комитет на националната акция за монумента на българското знаме.

 

Няма по какъв начин същински българин да остане безразличен и да не поддържа плана „ Пилон Рожен “, съобщи проф. Пантев. „ Отечеството е като майката. Добро, неприятно, то е най-съществената част в нашия живот “, добави историкът. Той напомни, че Паметникът „ Шипка “ също е с дарения по концепция на ветерани опълченци.

 

Паметникът на Обединението ще извиси българското знаме на надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите генерации. Проектът се осъществя напълно с дарения от българи в страната и чужбина и е подсилен от видни общественици,  творци, спортисти, учени, сполучливи представители на разнообразни специалности, показват от фондацията. „ Събираме средства  за построяването на Паметник на обединяването, към този момент имаме поддръжката на локалната власт от област Смолян “, разгласи в края на 2022 година шефът на „ Наследство в бъдещето “ Симеон Караколев.

 

На 24 декември 2022 година от Фондация „ Наследство в бъдещето “ оповестиха, че са започнали геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровият стълб „ Рожен “. Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхнина, откъдето със профилираната техника се вземат земни и скални проби, които ще бъдат изследвани в лаборатория за установяване на физико-механичните индикатори. 

 

Пилон „ Рожен “ ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния дирек ще е 55 тона. През ноември Национална дарителска акция „ България заслужава! “ започна събирането на послания от днешните млади българи към бъдещето. 

 

Пълна информация за Национална дарителска акция „ България заслужава! “ може да се намери тук, като през уеб страницата може да се направи и подаяние за идеята. Набраните средства, както и донорите – физически и юридически лица, се разгласяват всяка седмица.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР