Историите за шпиони и тайни агенти винаги са били сред

...
Историите за шпиони и тайни агенти винаги са били сред
Коментари Харесай

Spy/Master по HBO Max: Всичко, което обичаме в шпионските сериали


Историите за шпиони и секрети сътрудници постоянно са били измежду най-популярните в малкия екран, а HBO явно са наясно с това, тъй като дават на почитателите си най-хубавото от тръпката на шпионските драми. Дългоочакваната Max Original продукция " Spy/Master ", която през февруари получи номинация в категория " Най-добър сериал " на фестивала в Берлин, ни повежда на трагично премеждие, въодушевено от един от най-интересните моменти от Студената война.

Историята

Действието се развива през лятото на 1978 година Генерал Виктор Годеану, най-довереният консултант на румънския деспот Николае Чаушеску, е изпратен в Бон за значими договаряния с държавното управление на Федерална Република Германия. Целта му е да контракти допустимо най-голямата парична сума, против която Румъния ще разреши емиграцията на стотици етнически германци. Годеану обаче има и своя персонална цел, за която даже брачната половинка и щерка му не подозират.

Отвратен от комунистическия режим и застрашен от враговете си в румънското контраразузнаване, както и от непрестанно възходящата параноя на Чаушеску, Виктор взема решение да се свърже с Централно разузнавателно управление на САЩ и да емигрира в Съединени американски щати. Той се свързва със специфичен сътрудник Франк Джаксън, само че улучва доста внимателен миг. Точно по това време в Кемп Дейвид се организират мирните договаряния сред Израел и Египет с посредничеството на президента Картър.

Решението на Годеану има съществени последици. Семейството му се озовава в смъртна заплаха, а побеснелият Чаушеску изпраща по следите му ръководителя на контраразузнаването, Мирча, и неговият най-хубав сътрудник Кармен Попеску. Междувременно на полето се появяват и други играчи: източногерманските секрети служби ЩАЗИ и един остарял " другар " на Виктор - военачалник Шакаров от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

На фона на всичко това последователно се откроява и още един злокобен проект, чийто следи водят към президентския замък в Букурещ.

Кой взе участие?

В " Spy/Master " показват своите качества някои от най-големите имена в румънското кино. Звездата на шоуто несъмнено е Алек Сечереану, изпълняващ ролята на Виктор Годеану, само че съществени похвали заслужава и Ана Улари за превъплъщението си в безскрупулната Кармен Попеску. Паркър Сойерс е в ролята на Франк Джаксън, е Свеня Юнг влиза в облика на Ингрид - непредсказуемият сътрудник на ЩАЗИ.

Добри думи би трябвало да се кажат и за Клаудиу Блеонт и Елвира Деатчу, които извършват функциите надлежно на Николае Чаушеску и неговата брачна половинка Елена. Още в първия епизод са пресъздадени по отличен метод някои от чертите на характерите им, които предпоставят последвалите събития - несигурността, злобата и не изключително високата просвета.

Това, което сигурно ще направи усещане на осведомените с румънската история от този интервал, е една от първите реплики на Елена Чаушеску към Виктор, в която той посочва брачната половинка му като " тази твоя актриса ". Образът на Годеану е отчасти основан на действителна персона - Стефан Андрей. Подобно на Виктор, той дава отговор за защитата на семейство Чаушеску в продължение на години и е женен за една от най-известните румънски актриси, която е без работа в продължение на години поради брачната половинка на диктатора.

" Както Чаушеску, по този начин и брачната половинка му бяха доста комплексирани по отношение на външния си тип " - споделя Андрей в документален филм, отдаден на румънския комунистически режим. " Елена не беше изключително привлекателна и по тази причина мразеше всички красиви дами. Тя беше озлобен, едностранчив и безксрупулен човек. От своя страна Чаушеску беше изцяло наясно с обстоятелството, че е невисок, че заеква и като цяло е противен. Може би по тази причина бе толкоз покорен от култа към личността след визитата си в Северна Корея и реши да го придвижи в Румъния. Нямаше другари и постоянно беше нащрек ".

" Spy/Master " е отчасти въодушевен и от друго доста значимо събитие в историята на комунистическа Румъния - бягството в Съединени американски щати на Йон Михай Пачепа, военачалник от тайните служби " Секуритате ".

За край

Едно от най-забележителните качества на " Spy/Master " е комплексността на връзките сред героите. Освен че включва типичните за този род преследвания, напрегнати обстановки и непредвидени обрати, сериалът ни демонстрира цялата последователност на споровете, давайки ни опция да разберем вероятността на всеки от участниците.

В конюнктура на непрекъснати неистини, закани, съмнения, подправени ласкателства и параноя ясно си проличават машинациите, посредством които комунистическият режим смазва всяка опозиция. Умелата постановка, отличната актьорска игра и качествената сценография ни придвижват във времето на един затворен и деспотичен режим, от чийто фантом не съумяваме да избягаме даже десетилетия след рухването му.

Първите два епизода на " Spy/Master " ще бъдат налични в HBO Max от 19 май.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР