Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишна гражданска война в Судан,

...
Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишна гражданска война в Судан,
Коментари Харесай

Историческо споразумение между правителството и бунтовниците в Судан

Историческото съглашение, слагащо завършек на 17-годишна революция в Судан, беше финализирано през днешния ден от суданските управляващи и няколко размирен групировки, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Споразумението беше парафирано през днешния ден на гала в Джуба в Южен Судан в две стъпки - първо от бунтовническите придвижвания от в Дарфур, където войната, почнала през 2003 година, е предизвикала минимум 300 000 жертви и 2,5 милиона бежанци по данни на Организация на обединените нации, а по-късно и от бунтовническото придвижване от провинциите Южен Кордофан и Сини Нил, където спорът е засегнал един милион души.

Между парафирането от всяка група оркестър с артист изпълняваше обичайни песни.

От страна на управляващите, облечен във военна униформа, съглашението подписа заместник-председателят на Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало, упрекван за "жестокости " в Дарфур по време на гражданската война.

В алегоричен жест вчерашните врагове - Дагало и водачите на бунтовническите групировки, обединени в Суданския революционен фронт, си стиснаха ръце и даже направиха дружно няколко танцови стъпки.

Споразумението подписа и президентът на Южен Судан Салва Киир в качеството му на поръчител. Той беше на формалната естрада паралелно с военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, ръководител на Суверенния съвет на Судан, и суданския министър председател Абдала Хамдок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР