Историческо съдебно дело е било заведено срещу най-големите технологични компании

...
Историческо съдебно дело е било заведено срещу най-големите технологични компании
Коментари Харесай

Съдят Apple и Google в САЩ заради смъртта на конгоански деца в кобалтови мини

Историческо правосъдно дело е било заведено против най-големите софтуерни компании в света от конгоански фамилии , които настояват, че децата им са починали или са били осакатени , до момента в който са работили в мини за рандеман на кобалт , който е главната суровина за батериите на смарт телефони, преносими компютри и електрически коли, разкрива английското издание " Гардиън ".

Apple, Гугъл, Dell, Microsoft и Tesla са били посочени поименно като ответници по дело, заведено във Вашингтон от правозащитната адвокатска фирма " Адвокати за интернационалните права " от името на 14 родители и деца от Демократична република Конго. В делото фирмите са упрекнати, че са помогнали и съдействали за гибелта и тежките пострадвания на деца , за които те настояват, че са работили в кобалтови мини в техните вериги за доставки.

Семействата и потърпевшите деца търсят компенсации за насилствен труд и в допълнение обезщетение за безпричинно обогатяване , повърхностно наблюдаване и съзнателно причиняване на прочувствени премеждия.

За първи път която и да е от софтуерните компании е изправена пред такова правно предизвикателство.

Кобалтът е от значително значение за производството на литиево-йонните акумулатори, употребявани в милиони артикули , продавани от Apple, Гугъл, Dell, Microsoft и Tesla всяка година. Ненаситното търсене на кобалт, водено от желанието за евтини технологии, комфортни за боравене с една ръка, се е утроило през последните пет години и се чака още веднъж да се удвои до края на 2020 година Повече от 60% от кобалта произлиза от Демократична република Конго, която е една от най-бедните и нестабилни страни в света.

Добивът на кобалт от Демократична република Конго е обвързван с нарушавания на правата на индивида, корупция, унищожаването на околната среда и детски труд .

В правосъдното дело се твърди, че Apple, Гугъл, Dell, Microsoft и Tesla са подпомагали и съдействали на минните компании, които печелят от труда на деца, принудени да работят в рискови условия - условия, които в последна сметка са довели до смъртни случаи и съществени пострадвания.

Семействата настояват, че техните деца са работили незаконно в мини, благосъстоятелност на английската минна компания Glencore. В правосъдните документи се твърди, че кобалт от мините, благосъстоятелност на Glencore, се продава на Umicore, търговец на метали със седалище в Брюксел, който по-късно продава на Apple, Гугъл, Tesla, Microsoft и Dell обработен кобалт, подготвен за производството на акумулатори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР