Историческият труд „Флорентински истории“ от Николо Макиавели е най-новата премиерна

...
Историческият труд „Флорентински истории“ от Николо Макиавели е най-новата премиерна
Коментари Харесай

Исторически труд на Макиавели за първи път на български - slava.bg

Историческият труд „ Флорентински истории “ от Николо Макиавели е най-новата премиерна книга на влиятелното издателство „ Милениум “. Луксозният том за първи път събира цялото съчинение на известния мъдрец в независимо издание на български език. Макиавели написа този си труд в продължение на шест години – от 1520 до 1526 година, а книгата е издадена за първи път след гибелта му – през 1532 година

Близо 600 години по-късно „ Флорентински истории “ продължава да вълнува историци и читатели с афинитет към тематиката за Средновековието и неговата същина. В книгата Николо Макиавели разказва историята на родния си град Флоренция от неговото основаване до края на XV век, като го слага в подтекста на възникването и развиването на италианския свят, обвързван с разпадането на Римската империя и открилия се по-късно западноевропейски феодализъм.

Гениалният мъдрец показва по незабравим метод системите, по които действат италианските градове страни през Средновековието, причинно-следствените връзки за вътрешните разделения и споровете сред тях, както и връзките им с външния свят. Но „ Флорентински истории “ не е историческо проучване в класическия смисъл на думата. В книгата проличава характерният за творбите на Макиавели жанр на писане.

Излагайки фактологията, той вмъква дълги свои разсъждения за държавния интерес, правилата на ръководство, социално-икономическите разделения и прочие По този метод се слага в ролята на честен коректив на историческите събития. Книгата е извънредно значима както като скъп материал за историята на Италианското средновековие, по този начин и във връзка с политическата философия.

В нея се откриват мисли, които са прекомерно нетипични от позиция на обичайното схващане за „ макиавелизъм “. Николо Макиавели (1469-1527) е една от най-мащабните фигури в историята на политическата философия. Неговите хрумвания имат основополагащо значение за правилата, върху които се построява държавността в Новото време и по които се развива политологическата просвета през вековете. Книгата му „ Флорентински истории “ се популяризира на български език с превод от Иван Тонкин и корица от художничката Фиделия Косева.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР