Историческите съкровища, съхранявани години наред в музей в Амстердам по

...
Историческите съкровища, съхранявани години наред в музей в Амстердам по
Коментари Харесай

Властите в Нидерландия върнаха ценни артефакти на Украйна

Историческите съкровища, съхранявани години наред в музей в Амстердам по време на разногласието за собствеността, провокиран от анексирането на Крим от Русия, са били предадени наред на Украйна. Артефактите включват солиден златен скитски шлем от IV в. пр.н.е. и златно бижу от II в. пр.н.е., което тежи повече от кг. Транспортирането им поставя завършек на траялата близо десетилетие правосъдна битка за артефактите.

 
През 2016 година Окръжният съд в Амстердам взе решение в интерес на Украйна. Но европейската правосъдна процедура допуска извънредно изчерпателен разбор и продължителни процедури за взимане на решения, с цел да се избегнат неточности. И ние избегнахме грешката - може би не толкоз бързо, колкото ни се искаше - само че решението беше взето безпогрешно.
Ростислав Карандиев, изпълняващ длъжността министър на културно-информационната политика на Украйна

След поредност от решения, през юни Върховният съд на Нидерландия постанови, че музеят би трябвало да върне съкровищата на Украйна, а не на четирите музея, от които те в началото са пристигнали за галерия, озаглавена " Крим - златото и тайните на Черно море ". Съдиите се базират на неналичието на национално самопризнание за анексираната от Русия Автономна република Крим. На 27 ноември представителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери мнението на Русия, че съкровището би трябвало да бъде върнато в Крим. A в коментар в Telegram назначеният от Москва губернатор на полуострова предлага те да бъдат върнати посредством " реализиране на задачите на войната в Украйна ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР