Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации

...
Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации
Коментари Харесай

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

Исторически многохиляден протест се организира през днешния ден в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци стачкуват против използването на името „Македония“ като конституционно име на прилежащата страна.

Гърци от цялата страна, от островите и даже от чужбина дойдоха в Солун за присъединяване в проявата, заяви Над 50 хиляди души към този момент са в центъра на града пред паметника на Александър Македонски. С национални флагове и плакати „Македония значи Гърция“ стачкуващите показват мнението на доста от гърците, че в смяната на името на прилежащата страна не би трябвало да се включва „Македония“.



Последно социологическо изследване сочи, че 77% от интервюираните са на това мнение. В митинга вземат участие представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията „Независими гърци“, която е част от държавното управление.

Църквата също взе страна в разногласието, само че прикани да не се провеждат митинги. Солунският митрополит Антимос на литургия през днешния ден обаче предложения вярващите за всеобщо присъединяване в митинга.

Медиите разясняват през днешния ден, че митингът в Солун е „израз на национализъм“. Правителството продължава договарянията със Скопие. Все още няма съглашение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР