Историческата комисия между България и Северна Македония започва да работи

...
Историческата комисия между България и Северна Македония започва да работи
Коментари Харесай

Историческата комисия уговори 3 срещи до май, започва да работи с нов ентусиазъм

Историческата комисия сред България и Северна Македония стартира да работи „ с нов възторг “ и представителите ѝ ще се срещнат 3 пъти в идващите 4 месеца. Това разгласи министър председателят Кирил Петков след взаимно съвещание на държавните управления на България и Северна Македония в столичната резиденция „ Бояна “.

„ Историческата група ще има най-малко 3 срещи в идващите 4 месеца – това е един нов оптимистичен и напредничав взор. Вижда се голямата синергия и големите преимущества, в случай че имаме добросъседство “, сподели той.

„ Днес, когато всяка една група показа резултатите си, отбелязахме, че в историческата комисия има нов възторг и нов режим на работа. Това дава един различен темп на работата, която би трябвало да се свърши. За да се свърши тя, хората би трябвало да си приказват. Професорите и от двете страни демонстрираха, че са подготвени този нов лъх на сила да се трансформира в градивен звук. Няма да вършим кадрови промени в комисията “, разгласи министър председателят.

Комисията беше единствено една от общо 5 работни групи, които заседаваха. Останалите са за стопанска система, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, просвета и обучение.

След съвещанието България и Северна Македония подписаха 3 меморандума – за развиването на жп-връзката сред София и Скопие, за поддръжка на дребните и междинните предприятия, както и за взаимни действия в областта на земеделието.

„ Крайният резултат на меморандумите е икономическото развиване на целия район – с измерими усъвършенствания на стандарта на живот. Добросъседството ще е издигнато на фундамент – неща, които са били забравени, ще бъдат актуализирани. Всеки един от министрите сложи най-малко 10 действителни задания в отчетите си и доста къси периоди за осъществяване. Следващата работна среща на тези групи ще е единствено след седмица “, разгласи Кирил Петков.

„ Благодаря за гостоприемството от страна на Кирил Петков и министрите от кабинета му “, обърна се северномакедонският министър председател Димитър Ковачевски към сътрудника си. „ Наистина съм удовлетворен от днешните диалози. Министрите работят по съответни планове и хрумвания. Групата за енергетика, вложения, туризъм и земеделие има собствен проект за интензивност. Министрите от групата за просвета и обучение имат съответни планове, които значат доста – в това число общи научни конференции, изключително по естествени науки “.

„ Благодаря на историческата комисия, тя ще ускори интензитета на своята работа “, означи Ковачевски.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР