Историческата и духовна българска столица Велико Търново отбелязва своя празник

...
Историческата и духовна българска столица Велико Търново отбелязва своя празник
Коментари Харесай

Историческата и духовна българска столица Велико Търново отбелязва своя празник

Историческата и духовна българска столица Велико Търново отбелязва своя празник с безплатен екскурзоводски тур и голям брой прояви.

Празникът на града се свързва с успеха на цар Иван Асен ІІ над епирския диктатор Теодор Комнин в борбата при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 година, както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

По традиция празникът стартира със света литургия, която беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата " Св. Четиридесет мъченици ", с присъединяване на квартет " Ангелски гласове ".

В 9:00 часа в двора на църквата бяха поднесени цветя на саркофага на цар Калоян, след което ще бъде прочетен текстът от Асеневата колона, ще бъде отслужен водосвет и благослов за здраве и ще бъдат поръсени знамената на представителната част на Националния боен университет " Васил Левски ”, както и на знамената на учебните заведения на Велико Търново.

В 9:45 стартира празничното шествие с портретите на благодетелите на града. Пред постройката на Община Велико Търново се състоя празничен обред за издигане на знамената от 9-ти Етърски училищен гвардейски отряд.

Безплатният екскурзоводски тур стартира в 10:00 часаот църквата " Св. Димитър " и ще премине през историческите храмове " Св. 40 мъченици ", " Св. Равноапостоли Петър и Павел " и крепостта " Царевец ".

От 11:00 часа в залата на Музикално-драматичния спектакъл " Константин Кисимов ” започва тържествена сесия на Великотърновския общински съвет, на която ще бъдат оповестени почетните жители на историческата и духовна столица на България и носителите на премията " Велико Търново ".

С решение на Общинския съвет през тази година купата " Почетен жител на Велико Търново " ще бъде връчена на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и на артиста Любомир Бъчваров, номинациите са препоръчани от инициативни комитети.

Посмъртно за почетни жители ще бъдат оповестени хирургът доктор Иван Толеков, чиято номинация, издигната от Българския лекарски съюз, е подкрепена от над 2500 подписа от жителите на Велико Търново, и поетът Марин Бодаков, роден във Велико Търново - един от видните представители на поетическото потомство на 90-те години, със свои хрумвания, почерк и самостоятелен креативен глас, номиниран от интелектуалната общественост в града.

Носителите на премията " Велико Търново " през тази година са Румяна Начева - публицист и създател на състезанието " Сребърна Янтра ", и инж. Георги Стефанов - дълготраен ръководител на Общинския комитет " Васил Левски ".

В рамките на празничния ден ще бъдат открити голям брой изложения. Акцент е откриването на ново експозиционно пространство в Художествената изложба " Борис Денев " от 12:00 часа. Изложбата  " Фотодесант " на Вилхелм Йоцов е от 15:00 часа в Изложбените зали " Рафаел Михайлов ".  

На откритата сцена пред постройката на Община Велико Търново ще се състои " Празничен калейдоскоп " с присъединяване на възпитаници на ПЕГ " Проф. доктор Асен Златаров " и осъществявания на Христо Кидиков, " Мери Бойс Бенд ", Дивна и великотърновски реализатори и обединения. От 17:00 часа ще стартира концерт на Фолклорен отбор " Мизия ".

В 19:45 часа на площад " Цар Асен І " гостите на празника ще могат да следят аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина " и празнични фойерверки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР