Историческа задача е да разберем как да създадем условия за

...
Историческа задача е да разберем как да създадем условия за
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Русия няма да има бъдеще, ако не загуби тази война

Историческа задача е да разберем по какъв начин да създадем условия за деня, в който режимът ще рухне – по какъв начин да създадем по този начин, че Русия да излезе от порочния кръг, в който попадна през 1991 година и непрестанно се връщаме в кръвта, мръсотията и закононарушенията

Русия би трябвало да престане да бъде империя, да се отдръпна от Украйна, длъжна е да върне териториите, да заплати репарации и да съобщи военнопрестъпниците, споделя известният опозиционер и критик на Путин

Интервю за Current time TV*

– Във Вилнюс при започване на октомври вие призовахте Западът да позволи на Украйна да употребява далекобойни оръжия против съветска територия, още по-сурови наказания срещу представителите на режима и да бъдат предадени на Киев замразените съветски активи. С какво тогава Форумът „ Свободна Русия “ е потребен за руснаците, господин Каспаров?

- Нашите благоприятни условия да влияем върху обстановката в Русия са минимални. Путинската агитация е построила там мощен идеологически щит, който работи и вътре в Русия, за жалост, даже реализира триумфи и в чужбина. А обединените старания на опозицията биха могли да донесат избран резултат, тъй като в огромна степен това опира до неготовността на Запада, нежеланието на западните водачи, преди всичко американците, да слагат като стратегическа задача успеха на Украйна и надлежно, провалянето на путинска Русия.

Думите „ промяна на режима “ във Вашингтон в този момент са табу.
Аз мисля, че войната няма да завърши през 2025 година и по тази причина се връщаме към основното: има съветска емиграция, която би трябвало да реши проблемите на милиони руснаци, които са задоволително дейни, част от тях са останали в Русия, не могат да заминат, тъй като интернационалните паспорти не се удължават.
Аз бих предпочел да приказваме за една от тези исторически задания, които стоят пред нас. Една от тях е да разберем по какъв начин да създадем условия за деня, в който режимът ще рухне – по какъв начин да създадем по този начин, че Русия да излезе от порочния кръг, в който попадна през 1991 година и непрестанно се връщаме в кръвта, мръсотията и закононарушенията.

Форумът се занимава с това, с което се занимава през всичките осем години на своето битие – образува най-адекватния, съгласно нас, дневен ред, тактиката на съветската, бих споделил дори не „ съпротива “, а „ емиграция “, и образува визия за бъдещето на Русия.
Една от основните задания, съгласно нас, е да бъде закрепен и приет този факт, че бъдещето на Русия е невероятно в някаква имперска настройка. Затова неслучайно едно от нещата, които обсъждаме е отвод от имперската символика.
Не единствено бяло-синьо-бялото знаме, което, съгласно нас, би трябвало да бъде знамето на нова Русия, на което не би трябвало повече да има цвета на кръвта, само че и герба, и химна. На мнозина това може и да наподобява отвлечено, само че самият факт, че Русия изпусна историческия късмет, който имаше през 90-те години и в следствие се трансформира във фашистка тирания, водеща най-кръвопролитната война в историята на човечеството след 1945 година, е обвързван точно с това, че имперският механизъм, имперските обичаи, имперското схващане, се оказаха прекомерно мощни и витални.

Затова на тези, които в този момент са в Русия ние можем да помогнем единствено с думи: хората би трябвало да схванат накъде в действителност води Русия путинският режим.
Но преди всичко, ние сме длъжни въпреки всичко да приказваме за тези, които избраха пътя на битка с путинския режим, за тези, които към този момент напуснаха Русия. И на мен ми се коства, че това в този момент е основната задача на действителната съпротива – да образува ядрото на бъдещето на Русия от тези, които към този момент са определили за себе си, че бъдещето на Русия по никакъв метод не може да бъде обвързвано с Путин или дори с някакво детайли от путинската тирания.
На Форума ние призовахме да бъдат прекъснати дразгите сред опозиционерите: Не това би трябвало да вършим през днешния ден.

- През тази година се случи огромна замяна на политически пандизчии. Поканихте ли ги да вземат участие във Форума?

- На този Форум няма хора, които носят съветския трибагреник, и няма и да има. Нашите съдружници са тези, които ясно си дават сметка, че това е вододел! За нас това е кардинална позиция.
А що се отнася до размяната, естествено, приветстваме всяко политическо деяние, което изважда от пандиза тези, които са се противопоставили на путинския режим.
Освен това, ние прелестно разбираме и цената, която Западът е трябвало да заплати, с цел да бъдат освободени съветските политически пандизчии.
Един от проблемите, за които ние приказваме на Форума от дълги години е, че политическата активност в путинска Русия неизбежно води до увеличението на броя на политическите пандизчии.
И това е исторически спор, който, за жалост, приключва трагично. Заради това Алексей Навални заплати с живота си. В Русия има хиляди политически пандизчии – тези, които повярваха, че в русия е допустимо да изразяваш лични позиции.
За страдание, през днешния ден в нашата страна царува полярната нощ.

- Как можете да убедите руснаците, че успеха на Украйна във войната ще е и тяхна победа?

- Невъзможно е да им го разбираем, просто тъй като това е война. И защото забележителна част от руснаците вземат участие във войната, освен това, доста от тях – напълно умишлено – а това не е игра на войничета, това е покруса, в която убиват. Затова ние би трябвало прелестно да разбираме, че да молим към жителите на Русия, живеещи в путинска Русия (нещо повече, болшинството от тези наши сънародници са свързани с войната или директно или косвено) – това е обективно невъзможна задача.
Ние сме длъжни да приказваме за това, че Русия няма да има никакво бъдеще, в случай че не загуби тази война.
Ние имаме ясно политическо разбиране какво би трябвало да бъде това бъдеще: Русия би трябвало да престане да бъде империя, Русия би трябвало да се отдръпна от Украйна, Русия е длъжна да и върне териториите, да заплати репарации и да съобщи военнопрестъпниците.

Всички, които са съгласни с тази идея са добре пристигнали.
Това е единственият късмет на Русия да стане цивилизована страна.
Това е война, а на война би трябвало да изберете страна.
По време на война е невероятно да се седи на два стола.

* Current time TV* телевизия излъчва за страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, финансира се от американския Конгрес.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР