iStock При експерименти върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което

...
iStock
При експерименти върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което
Коментари Харесай

Откриха антитяло, ефективно срещу почти всички щамове на COVID-19

 iStock При опити върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което дейно обезврежда съвсем всички известни разновидности на новия вид ковид. Резултатите от проучването са оповестени в научното " Имюнити ".

Учените не са изцяло сигурни, че имунизациите, създадени въз основа на първичните разновидности на вируса, ще работят също толкоз добре с неговите мутирали версии, тъй че не стопират да изследват разнообразни антитела против SARS-CoV-2 и по какъв начин те работят върху патогена.

За да инфектира клетката, коронавирусът употребява по този начин наречения шипов протеин. С помощта на рецептор-свързващ сектор (RBD), той се прикрепя към ACE2 рецептора на клетката и посредством него се придвижва по-нататък. Един от методите за битка с вируса е да се предотврати присъединението на шиповия протеин към ACE2. Това може да стане по-специално посредством т. н. обезвреждащи антитела.

В ново изследване, отдадено на търсенето на такива антитела, лекари, ръководени от Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, инжектират рецептор-свързващ сектор на ковид в тялото на мишки. След като изчакали животните да образуват антитела против SARS-CoV-2, учените са изолирали 43 такива антитела.

Петри, Даймънд и сътрудниците му разкрили по какъв начин тези антитела могат да се борят против ковид. След това деветте най-ефективни били тествани при мишки, инфектирани с истинския вид на SARS-CoV-2.

Учените тествали действието на две антитела, които се показали по-добре от другите и в двата теста върху най-често срещаните типове вируси - алфа, бета, гама, делта, каппа и йота разновидности, както и няколко други. Антитялото SARS2-38 се справило най-добре с тях. " Човешката " версия на това антитяло също пази мишките от Капа и Бета разновидности. Във втория случай резултатът, съгласно учените, може да се назова извънреден, защото Бета разновидността е изключително добър в устояването на антителата.

Също по този начин Даймън и сътрудниците му са разпознали разновидности в SARS-CoV-2, които могат да попречат на работата на антитялото SARS2-38. Досега те се откриват единствено в 0,04%, което прави антитялото обещаваща основа за терапия против огромен брой разновидности на ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР