iStock Преди пандемията от коронавирус милиони хора прекарваха една трета от

...
iStock
Преди пандемията от коронавирус милиони хора прекарваха една трета от
Коментари Харесай

Има ли бъдеще работата в офис след пандемията?

 iStock Преди пандемията от ковид милиони хора прекарваха една трета от живота си в офиси. Но поради карантината съвсем половината английски чиновници започнаха да работят от у дома. И някои компании дават да се разбере, че това ще бъде нашето бъдеще даже след COVID-19, пишат Би Би Си и БГНЕС.

" Идеята за слагане на 7 000 души в една постройка може да остане в предишното ", споделя изпълнителният шеф на Barclays Bank. Шефът на Morgan Stanley разгласи, че банката му е подготвена да се отърве от непотребните парцели. А английският предприемач Мартин Сорел твърди, че 35-те милиона паунда, които харчи за скъпи офиси, е по-добре да бъдат вложени в чиновници.

Дните в офиса в нормалния смисъл са преброени, споделя Брус Дейзли, създател на известната книга " Радостта на работата ". " За страдание може да имаме сантиментални усеща към това, само че имам вяра, че офисът в настоящето му схващане, по всяка възможност, е нещо от предишното ", съобщи Дейзли в изявление за Би Би Си.

" Онзи ден разговарях със чиновник на една от водещите медии ", добави специалистът. " Той сподели, че по-рано 1400 души идвали всекидневно в кабинетите си. През последните два месеца този брой е понижен до 30, само че това не се е отразило на резултата ".

От своя страна проф. Андре Спайсър от Лондонската бизнес школа " Джон Кас " счита, че е рано да се сбогуваме с кабинетите. Той предвижда внезапно понижаване на работното време, прекарано в офиси, само че е убеден, че работата в офиса като събитие няма да изчезне. Според него чиновниците, работещи отдалечено, е по-малко евентуално да бъдат нараснали - те са по-малко забележими. И поради идната криза, мнозина ще желаят да се виждат с шефовете.

" По време на икономическа рецесия хората са изключително склонни да мислят: би трябвало да си на работното място, шефът би трябвало да ме вижда непрекъснато ", счита Спайсър. И добавя, че топ мениджърите непрекъснато ще работят в офисите, а елементарните чиновници ще се появяват един път или два пъти седмично, с цел да виждат шефовете.

Туитър към този момент опитва с сходен модел - корпорацията разреши на всички чиновници да работят отдалечено за неопределен срок, само че остави офисите отворени.

Домашната работа не е нищо ново. През последните десетилетия от ден на ден компании пестят от наем, като пращат служителите на хоум офис или наемайки по-евтини работни места вместо офиси. " Мисля, че спестяването е значим тласък ", споделя професор Спайсър. " Много компании ще решат: харчим доста пари за наем, дано работим повече от вкъщи. Това към този момент е почнало да се случва ".

Как ще се отрази това на нас?

Много от нас към този момент са изпитали преимуществата и минусите на отдалечената работа. Очевиден плюс: не губите време за път. Очевиден минус: по-малко връзка с сътрудниците. Но някои промени засягат самите основи на нашата еднаквост.

" Мисля, че губим доста и би трябвало да съжаляваме за това ", споделя Люси Келоуей, създател на няколко документални и художествени книги за хората в офисите. " Основното е, че офисът основава чувство за смисъла на нашата работа. Оставането самичък с преносимия компютър през огромна част от работата ни - дано бъдем почтени - може да наподобява безсмислено ". 

Най-лесният метод да се уверите, че вашата активност има смисъл, е да седите обградени от хора, които вършат едно и също нещо, добави Келоуей. Офисът ни привиква към избран ред и разнообразява живота.

" Когато стигнете до такава степен, вие ставате друг човек ", сподели тя в изявление за Би Би Си. " Това е по този начин, само че персонално аз в действителност съм изтощена да се бродя из къщата от заран до вечер. Искам да си сменя облеклата, да отида в офиса, да видя разнообразни хора, някои от които ще станат мои другари за цялостен живот и ще се смеят доста ". 

Но професор Спайсър цитира резултатите от изследването, съгласно което хората " отдалечено " работят по-продуктивно и се усещат по-удовлетворени от живота си - на първо място тъй като се освобождават от шофирането до работа и назад, камшик за жителите на огромните градове.

От друга страна, някои респонденти споделят, че се усещат " в заточение " вкъщи и нямат персонални контакти с управлението.

" Да привлекат погледа на шефа за някои хора е главното нещо в живота. Когато някой различен го прави вместо тях, те изпитват безпокойствие и паника. В това е минусът на отдалечена работа на чиновниците и мениджърите ", акцентира професорът.

Изброявайки минусите на работата вкъщи, той означи, че основава неравноправие на опциите сред жителите на просторни и тесни домове и сред мъже и дами.

" В академичната област, където работя, броят на изявленията в списанията, които са основани от дами, към този момент е намалял фрапантно ", споделя той. " Очевидната причина е, че дамите, които са у дома, се занимават повече с деца и семейства ".

Младите чиновници няма да могат да се поучат от опита на по-старите, неофициалните диалози ще са отминало време, по време на което се родиха толкоз доста положителни хрумвания, съжалява Брус Дейли, създател на " Радост на труда ".

" Ако не се намерения за това съответно, фирмите и офисите ще се отърват от доста прелестни неща, които са създали работата креативна и продуктивна ", споделя той.

Сега множеството английски офис служащи са принудени да работят от у дома. След завръщането им държавното управление предлага смяна на смени, тъй че по-малко хора да бъдат по едно и също време в стаята, като провеждат еднопосочно напредване сред избрани точки на офиса, носят си обяд вместо да вървят в столовата, спазвайкие отдалеченост от два метра.

Но без значение дали работата от разстояние се трансформира във краткотрайно събитие, или остава с нас вечно, мнозина към този момент скучаят по живота в офиса.

" Беше всекидневно да се скараме на бизнес срещи. Но, Боже мой, по какъв начин желая да седнал съм на същинска маса с същински хора и паница с бисквитки! ", споделя Люси Келоуей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР