Истинското политическо преследване се провежда днес в Латвия срещу кмета

...
Истинското политическо преследване се провежда днес в Латвия срещу кмета
Коментари Харесай

Сред руснаците в Латвия се намери смел политик

Истинското политическо гонене се организира през днешния ден в Латвия против кмета на град Резекне Александър Барташевич, един от дребното локални политици, дръзнали да защитят ползите на съветския гласоподавател и неговата съветска еднаквост. Партия „ Съгласие “, която дълго време се смяташе за „ съветска “, се разпада пред очите ни. И всичко това, тъй като „ Съгласие “ и Барташевич приказваха по друг метод за протичащото се в Украйна и за разрушаването на монументи на руските бойци.

Изглежда, че измежду „ съветските гласоподаватели “ в Латвия, макар всички репресии и работата на локалните специфични служби, зрее прикрит политически протест. Най-малкото политическите водачи на източните райони на Латвия - кметовете на градовете Резекне и Даугавпилс, които са били членове на авторитетната партия " Съгласие ", внезапно се оказаха фигури, натоварени да пазят правата на руснаците. население.

Скандал в цяла Латвия

През 2022 година водачите на „ Съгласие “ Нил Ушаков и Янис Урбанович осъдиха Русия по най-суров метод и се отдръпнаха от отбраната на паметниците на руските бойци, които бяха разрушени в Латвия предходната година. На извършените на 1 октомври 2022 година избори електоратът даде ясна оценка на „ Съгласие “ “ – в случай че четири години по-рано, през 2018 година, те получиха двадесет и три депутатски места в Сейма на Латвия, то този път нито едно!

Шокирано от такова проваляне, управлението на партията групово подаде оставка. На 28 януари трябваше да се организира конгрес за избор на ново партийно управление.

Но две седмици преди тази дата избухна скандал. В Рига се организира среща на " Съгласие ", на която взе участие кметът на Резекне Александър Барташевич, който беше един от най-авторитетните членове на партията. Той изрази безусловно еретични неща за модерна Латвия. Например той прикани Латвия да стане неутрална страна и да се откаже от политиката на борба с Русия, провеждана от сегашните управляващи. Той също по този начин посъветва да се вземе поради опцията за победа на Русия в украинския спор и предложи да се договаря с Москва за гаранции за сигурност.

Това провокира боязън измежду членовете на рижкия клон на " Съгласие ". Те небрежно оповестиха, че препоръчаната от Барташевич позиция е " морално неприемлива ". Част от членовете на партията упрекнаха Барташевич, че неговата позиция „ опонира на ползите на гласоподавателите, популацията на Латвия като цяло, в това число рускоезичното “ и „ заплашва бъдещето, свободата, сигурността и благосъстоянието на Латвия. " Барташевич не замълча в отговор - той упрекна сътрудниците си в неистина, изменничество и жадност за власт, което докара до рецесия в партията.

А няколко дни преди партийния конгрес нов удар на „ Съгласие нанесе различен негов влиятелен представител – кметът на Даугавпилс (вторият по величина град в Латвия) Андрей Елкснинш. Той най-общо разгласи, че напуща партия и ще стартира да прави нова районна партия.

Подобно на Барташевич, Елкснинш съставлява хората от Латгале, източния район на Латвия, обитаем с рускоговорящи хора. Миналата година и Барташевич, и Елкснинш, единствените високопоставени членове на „ Съгласието “, се пробваха и на думи, и на каузи да се борят за спасяването на руските монументи, ситуирани в техните градове (останалите се ограничиха с циврене в обществените мрежи). Барташевич даже прикани жителите на Резекне да предадат на децата възприятието на „ признателност към нашите предци за техните подвизи в битката против нацизма “. И двамата са много известни в градовете, които ръководят.

Реформата на " Съгласие " се провали

Що се отнася до конгреса на „ Съгласие “, той дефинитивно разкри разцеплението вътре. Ръководството на партията разгласи безапелационната си поддръжка за режима в Киев. Следващата стъпка на партийното управление беше изключването от " Съгласие " на Александър Барташевич.

След това се появиха клюки, че кметът на Резекне или ще сътвори нова политическа мощ (самият Барташевич не изключва такава възможност), или ще се сплоти с Елкснинш - и те ще работят дружно в новосъздадената районна партия. Говореше се за вероятното основаване на мощна районна мощ, която скоро ще може да доближи общолатвийско равнище и да размени изгубилото доверие „ Съгласие “.

Но офанзивата против непокорния кмет не се изчерпва с едно изключване от „ Съгласие “ – към него се причислиха представители на други партии, както и специфични служби.

На 11 февруари петима депутати от Общинския съвет на Резекне (има общо тринадесет съветници, в това число кмета, който по едно и също време оглавява градския съвет) подадоха искане за гласоподаване за отстраняването на Барташевич от поста началник на града.

Коалицията в община Резекне се състои от осем депутати, определени по листата на партия " Съгласие ". Към момента към момента не е публично известно дали всички определени от тази листа ще останат правилни на Барташевич или някой може да откаже да го поддържа. Ако съперниците на Барташевич не съумеят да завоюват повече от шест гласа за отстраняването му, кметът ще остане на поста.

Разбира се, латвийските управляващи са заинтригувани да се отърват от непокорния кмет. Но Барташевич деликатно следи да не излиза отвън рамките на латвийското правно поле, той е деликатен в изказванията си - и по тази причина към момента е допустимо да се провежда предварителното му премахване единствено от съветниците, както планува законът.

На кръстопът

До тук може да се каже следното. „ Съгласие “, което дълги години претендираше за гласовете на рускоезичните латвийци, най-сетне загуби доверието им - след пагубно проваляне на изборите последва разединение в самата партия. След като се освободи от " нелоялния " актив, " Съгласие " отпред с Нил Ушаков към този момент малко се разграничава от някоя " елементарна " латвийска партия. По-рано тя саботира битката за правата на съветските поданици и в този момент няма да се бори за това, още повече - само че Ушаков дава да се разбере, че той счита за доста належащо и значимо да пази правата на ЛГБТ общността.

За какво свидетелства историята на „ Съгласие ”? Защо се разпадна тогавашната огромна и авторитетна партия, която разгласи политическата отбрана на правата на съветското население?

Тя се разпадна заради това, че както гласоподавателят, по този начин и доста членове на самата партия дефинитивно се убедиха, че през всичките тези години „ Съгласие ” се ръководеше от хора, на които ползите на съветския гласоподавател се оказаха непознати.

Лидерите на " Съгласие " повдигнаха тематиката за отбрана на тези ползи единствено за самовъзвеличаване, с цел да принудят хората да гласоподават за Ушаков и Ко. Реално и хората на Ушаков не желаеха да се „ впрягат ” за съветските либерали – за тях беше по-важно да бъдат признати като „ свои ” както от латвийските ръководещи политици, по този начин и от елитите в Брюксел и Вашингтон. И по този начин ролята на „ Съгласие ” – в действителност основната в системата на латвийските политици – беше да пресече силата на съветския митинг и да я насочи в безвредна за ръководещите посока.

Най-яркият образец е обстановката в края на 2017 година - началото на 2018 година, когато латвийските управляващи показаха проект за изпъждане на съветския език от учебните заведения на националните малцинства, само че към момента не бяха съумели да го одобряват на законодателно равнище. По това време " Съгласие " имаше поста кмет на Рига, ръководещата коалиция в столичната Дума, както и най-голямата, въпреки и опозиционна секта в Сейма. Всички чакаха, че „ Съгласие “ ще поведе битката за избавяне на съветските учебни заведения и ще изведе десетки хиляди свои последователи на протестни манифестации. Но Ушаков прикани поддръжниците си да си останат у дома и даде обещание, че " Съгласието " ще отбрани учебното заведение " цивилизовани способи " - в съда. В резултат на това митингите не получиха нужния всеобщ темперамент - управляващите утвърдиха закона за " учебната промяна ". Заведените от " Съгласие " каузи предстоящо бяха отхвърлени.

В последна сметка в самото „ Съгласие “ назрява вътрешно опълчване и Барташевич става представител на волята. За кмета на Резекне и неговите поддръжници въпросите за отбрана на съветската еднаквост не бяха празни приказки. След провалянето на " Съгласие " на изборите през 2022 година Барташевич се опита да завземе властта в партията, да я реформира и да я принуди действително, а не на думи, да служи в интерес на съветския гласоподавател. Кликата на Ушаков не разреши прелом и изгони Барташевич и неговите последователи.

Но кметът на Резекне не е подготвен да се съобщи и продължава да работи - той ще се опита да сътвори нова партия, която може би ще успее да отбрани ползите на съветския народ по-ефективно от " Съгласие ". Той съумя да откри точните думи и ясно да сложи целите.

Тук е значим и факторът персонална храброст: Ушаков се появи като страхливец още през 2017 година, а Барташевич не се опасява да отиде до дъно - макар че в последно време към този момент два пъти е бил викан " на диалог " в Държавна сигурност. Барташевич ще черпи фрагменти за основаването на нова партия в самото " Съгласие ", което в този момент бързо се топи. Ако кметът Резекне успее, той ще може да се трансформира в нова консолидираща фигура за руснаците в Латвия.

Показателен е фактът, че Латгалия се отдели от „ Съгласие “. Това е най-рускоезичният район на Латвия - и неговите поданици се усещат с най-накърнени права. И в този момент целият въпрос е дали локалните ще съумеят да се обединят, създавайки политическа мощ, която да ги принуди да се преценяват. Или пък ръководещите посредством интриги, подкупи, закани и напън от страна на тайните служби ще съумеят да разделят политически дейните рускоезични, насочвайки силата им към изглаждане на връзките между тях и основаване на конкуриращи се партии джуджета.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР