Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още

...
Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Техническата готовност за Шенген не е достатъчна

Истинското очакване за Шенген стартира през 2011 година, тъй като още тогава страната ни е имала техническата подготвеност за влизане. Това изясни пред NOVA Меглена Кунева, някогашен основен договарящ с Евросъюза и първи български еврокомисар.

„ Оставаше политиците да си свършат работата. Да се твърди, че техническата оценка, прави работа за всичко, не е правилно. Това е належащо, само че не задоволително изискване. Всички го знаят. От една страна има Комисията и Парламентът, от другата страна са страните-членски. Не е чужд процеса. Такъв е съюзът ", сподели Кунева.

След 2011 година обаче политическият напън почнал да отслабва.

„ Дори и сега приказваме най-вече за миграцията, а не приказваме за изгодите от участието ни в Шенген. Днес комисарката по правораздаване и вътрешен ред се обърна към българските жители, не към политиците. Тя сподели, че българските жители заслужават да бъдат в Шенген. Според мен това е тонът ", сподели Кунева.

Относно Хърватия, Кунева сподели, че там се следи доста сериозна политическа воля и доста положително показване.

„ Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за спор на ползи, корупция и така нататък Това са добре ръководени процеси ", изясни някогашният еврокомисар.

„ В момента към Румъния се реферира като едно малко знамение на Балканите. Тя изпревари Литва и Латвия, Унгария, Гърция във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, във връзка с заплати ", сподели Кунева. По думите й Букурещ е дал положителни сигнали за битката с корупцията.

Според Кунева сега за България е добре, че върви с Румъния, тъй като северната ни съседка ни дърпа напред.

„ Но в случай че продължаваме да не вършим нужното, може да се стигне и до ново решение. Тогава би било към този момент рисково ", изясни Кунева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР