Истинско събитие в книгоиздаването: книгата От упор - луксозен албумен

...
Истинско събитие в книгоиздаването: книгата От упор - луксозен албумен
Коментари Харесай

Фотокнигата на Гаро Кешишян От упор ще бъде представена в Градската художествена галерия на Варна

Истинско събитие в книгоиздаването: книгата " От упор " - първокласен албумен том с най-хубавото от огромния български фотограф Гаро Кешишян, ще има своята варненска премиера на 31 октомври от 18 ч. в Градската художествена изложба " Борис Георгиев ", научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Събитието ще се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Премиерата ще бъде под формата на среща-разговор с Гаро Кешишян и Красимир Машев, модерирана от издателката Теодора Караиванова от издателство " Кей Пи Ем Ди Консулт ".

Това е първата монография, представяща работата на фотографа Гаро Кешишян на български език. Тя включва над 100 фотографии от негови емблематични серии - " Леярната ", " Цигани ", " Строителни войски ", " Арменци ", както и студийни работи от разнообразни интервали и напълно нови фотографии. Съставител на книгата е Красимир Машев, а наличието е поднесено под формата на разговор с Гаро Кешишян. Описани са голям брой истории, случки, хора и места - персонални прекарвания на фотографа. Книгата " От упор " е издадена с финансовата поддръжка на Фонд " Култура " на община Варна.

Едно от мощните самопризнания на Гаро Кешишян на страниците на книгата е: " Баща ми споделяше: " Виж, моето момче, единствено индивидът, който гледа надолу и слепецът няма да видят падаща звезда. " И аз тогава му споделих: " Татко, баща... знаеш ли, до момента в който приказваш тези неща, каква панорама изпусна на небето. " Години по-късно разбрах за какво хората забиват поглед в земята и единствено слепецът с бялото на очите имитира взор нагоре. Е, в миг на ентусиазъм или по-точно в миг на подвеждане, може би, взех решение да правя подарък очите си на другите. Нищо повече. Нищo! "

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 година в семейство на арменци. В интервала 1971-1981 година работи като инженер-технолог в металургичната индустрия. След 1976 година негови работи са показвани в независими и групови изложения в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия и Япония. Участва в някои от най-престижните фотографски фестивали като " Les Rencontres d`Arles " и " FotoFest " - фотографското биенале в Хюстън, Съединени американски щати. Фотографии на Гаро Кешишян са част от сбирката на Фондация " Серджо Поджанела ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР