Истинско космическото шоу на Луната и Марс ще могат да

...
Истинско космическото шоу на Луната и Марс ще могат да
Коментари Харесай

Уникален феномен в нощното небе ни очаква днес

Истинско галактическото шоу на Луната и Марс ще могат да следят феновете на астрономията. Тази нощ ще забележим най-продължителното цялостно лунно затъмнение за века. Заедно с него ще следим и по какъв начин Марс се доближава оптимално до Земята.

Когато планетата ни покрие със сянката си Луната, следим лунно затъмнение. В нощта против 28 юли то ще продължи към 100 минути.

Пълната фаза на лунното затъмнение стартира в 22:30 българско време и ще завърши 15 минути след среднощ.

Любителите на астрономията могат да следят явлението и от най-новата обсерватория у нас – на Шуменския университет. На единия телескоп още от 8,30 ч. вечерта ще стартира наблюдението на лунното затъмнение, преминавайки през всичките му етапи.

Освен от България, затъмнението ще може да се следи от цялото Северно полукълбо на Земята.

На 29 август 2003 година бе моментът на оптималното доближаване на Марс до Земята. С двуметровия телескоп в обсерваторията в " Рожен " се видя бялата ледена завивка върху северният му полюс. Сега Марс се вижда като ярка оранжево-червеникава точка. В шуменската обсерватория ще следят по какъв начин дистанцията сред него и Земята понижава до 57,6 милиона километра. Много добре ще се виждат Венера, Юпитер и атрактивният Сатурн със своите пръстени, а някъде след 23 ч. ще стане допустимо и наблюдението на Марс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР