Истинският антивот на политическата система и на политиците беше даден

...
Истинският антивот на политическата система и на политиците беше даден
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова: Държавата трябва да бъде стабилна и единна, а не раздирана от конфликти

„ Истинският антивот на политическата система и на политиците беше даден от тези, които в бюлетините означиха „ Не поддържам никого “. Тези хиляди, които отидоха до урната и пуснаха подобен глас, ясно обявиха „ Аз съм деен жители и не ви одобрявам “.

Това разяснява пред БНР-Радио София проф. Антоанета Христова, политически психолог и шеф на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките.

По думите ѝ, гласоподавателите - тези които не излязоха да гласоподават - чакаха послания към тях.

„ За страдание от партиите приказваха на твърдите си последователи, желаеха да си подсигуряват тези проценти, които считат за сигурни. Лоша беше връзката с тези, които се колебаеха и ги виждаха като допустима опция. Вървеше се към сгъстяване, т.е. към задълбочаване на разликите и на прочувственото опълчване един на различен, в сравнение с към допустима колаборация след изборите. Трябва да съществува най-широк набор от благоприятни условия за гласоподаване “, акцентира проф. Христова.

„ Този феномен е проучен в политическата логика на психиката. Факторите, които закарват човек до урната да бъде деен гласоподавател, са 1. Посланието на политическите партии; и 2. Липсата на бариери, на терзания по какъв начин ще си пусна бюлетината или че ще бъде манипулиран моят глас. Затова и бях за включването на хартиената бюлетина. “

Според политическия психолог, системата не се демократизира с технологиите, а когато има други възможности за избор, в това число и като метод да заявим гласа си.

Не да се фокусираме по какъв начин гласуваме, а какво се случва по-късно - в изчислителния център.

Разположението на силите в 49-ото Народно заседание, съгласно Христова, по никакъв начин не е позитивна от позиция на опцията да се сформира държавно управление.

„ С всеки минал избор излиза наяве, че конституционалистите и други специалисти, би трябвало да предложат решения, каквито в други страни са открити, с цел да не се не престават толкоз дълги турбуленции и толкоз дълга неустойчивост. Особено в обстановка на рецесия страната би трябвало да бъде постоянна и единна, да не бъде разделяна и раздирана от спорове. Аз настоявам, че рецесията оттук насетне стартира “, добави проф. Христова.

„ Досега беше една подготовка към тази рецесия, която следва от зимата нататък. В такава обстановка би трябвало страната да бъде устойчива. Това, което ми се коства, че прави Борисов сега, е в тази посока. Пък да видим… “

„ Много от политическите партии са с вързани ръце, и то от гласоподавателите, изключително при ПП-ДБ. Нашият максимален проблем е разделянето. Истински значимо е сега хората да не се ненавиждат, но това по какъв начин може да стане. Единственият метод е, когато водачите им не проектират тяхната страст и процесите да текат по този начин, че да се стига до доверителна връзка “, сподели тя.

Според Антоанета Христова партия „ Възраждане “ е събрала гласове от последователи на други партии – на Има Такъв Народ, Политическа партия, Демократична България, на разочаровани от ГЕРБ, от Българска социалистическа партия.

„ Там гласоподавателите имат разнородни профили. Партията е повишила резултатите си въз основата на посланието за неутралитет, пацифизъм и шовинизъм. При опасност от война, „ Възраждане “ може да стане и първа мощ “, счита още политологът.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР