Истинската световна революция тече отдавна. И се свежда до проста

...
Истинската световна революция тече отдавна. И се свежда до проста
Коментари Харесай

Западът беше по-богат от останалите. Но престава да е такъв

Истинската международна гражданска война тече от дълго време. И се свежда до елементарна формула: по-рано жителите на западните страни като цяло и приблизително са били по-богати от жителите на някогашния " втори " и " трети свят ". Но всяка година тази обстановка изчезва.

Как се споделя индивидът, който пусна цялата тази превъзходна и известна статистика, че 45,6 % от международното благосъстояние принадлежи на 1,1 % от популацията на света? Това са 56 милиона души, чието положение е повече от един милион $.

Този човек се споделя Бранко Миланович, той е американски сърбин. Или по този начин: въпреки и американец, само че въпреки всичко сърбин. Освен това е работил двадесет години в Световната банка, където се събират всички статистики на планетата. И той написа книга, наречена „ Глобално неравноправие “, преведена на шестнадесет езика.

Миланович обича числата и знае по какъв начин да работи с тях. Днес тези негови числа са се популяризирали из целия интернет, научния и агитационен свят, доста е мъчно да разберем кои от тях са представени вярно, кои не толкоз и кой прибавя нови обстоятелства.

Ето още малко данни за всеки случай. Предполага се, че на планетата има 2150 милиардери и дружно те имат толкоз благосъстояние, колкото 4,6 милиарда души (60% от популацията на света). Следва междинната класа - от 100 хиляди до милион $, това са 11,1 на 100 от земляните (583 милиона души) с 39,1 на 100 от международното благосъстояние. И най-отдолу - 55% от жителите на света (2,9 милиарда), те имат 1,3% от международното благосъстояние.

Но до момента в който безчет специалисти и политолози оспорват, изопачават, допълват тези числа, Бранко Миланович написа нова книга - " Образи на неравенството. От Френската гражданска война до края на Студената война ". Това, несъмнено, също е сензация, тъй като създателят погребва епохата, която самият той разказа – ерата на световното неравноправие. Вярно, не погребва във всички смисли на думата, а единствено в някои.

Има доста способи да работите с данни за приходите, благосъстоянието и неравенството. Възможно е да обобщят всички богати или небогати, без значение от кои страни идват. Но е допустимо, както Миланович прави този път, деликатно да се огледа от коя страна са били тези небогати или богати хора през вчерашния ден и от коя през днешния ден. И по този начин се виждат най-мощните промени.

Накратко, в пика на Студената война западните страни имат най-вече благосъстояния и най-вече богати и този развой стартира при започване на XIX век. В резултат на това през 1952 година Съединени американски щати създават към 40% от международния Брутният вътрешен продукт. Но в този момент неравенството сред страните понижава по този начин, както не се е случвало от съвсем 100 години. В групата на милиардерите картината е съвсем същата – там доминират западняците. Въпреки че споменаването на пакистанския милиардер Шахзад Давуд, който пожела да види “Титаник ” и умря в батискафа, навежда на всевъзможни мисли: той от Пакистан ли е? Но революцията се случва долу – измежду просто богатите и горната междинна класа. Западът измежду тези хора губи позиции година след година. Процесът се върна до към към преди двадесет години.

На първо място, несъмнено, въпросът е по какъв начин Китай забогатя, преодолявайки крайната беднотия и усили редиците на богатите и междинната класа по невиждан метод. След това би трябвало да забележим дали същото ще се случи с Африка, написа Миланович, „ Африка и нейният вероятен напредък станаха съвременна тематика като цяло. Но тук е и Индия, където в този момент се създават 7% от международния Брутният вътрешен продукт (а в Германия - 3%, макар че не толкоз от дълго време беше тъкмо обратното). Авторът се пробва да планува през коя съответна година измежду просто богатите ще има толкоз китайци, колкото американци.

И по този начин, какво значат тези цифри? На битово равнище (а апропо и политическо) предходната обстановка изглеждаше елементарна: всеки знаеше, че в случай че е американец или европеец, това значи, че е богат. И тук се появиха доста комплекси за непълноценност, морални рани и пораженчество. В персонален и държавен проект. Къде да устоят на Запада или на обособените му поданици, в случай че тези имат повече пари.

Днешната гражданска война се случва незабелязано и се разпада на милиони обикновени ежедневни обстановки, забележими за всички и всеки, които в последна сметка прекатурват света. Факт е, че „ просто богатите “ и междинната класа са хора, които по явни аргументи са по-активни и мобилни от бедните.

И те поддържат връзка между тях на всички места - на конференции, курорти, в магазини и най-малкото по улиците на градове по света. И откриват, че събратята им все по-често са китайци, индийци, араби, а западняците са все по-малко. Така че е ясно, че тогавашното завистливо отношение към тези западняци към този момент го няма. И все по-често задават гласни или безмълвни въпроси: кой си ти въобще? Все още ли мислите, че сте най-силни, най-хубави, че вашите полезности са най-стойностни и можете да поучавате всички? И щом си толкоз интелигентен, за какво не си към този момент толкоз богат?

Не става дума единствено за такива неща. Западът престава да бъде главният консуматор на избрани артикули, материални или не (като киното), производителите се управляват от усетите на изцяло разнообразни хора. И едвам по-късно всички тези промени се отразяват в държанието на държавните управления, решенията на интернационалните организации и така нататък

Просто преди не постоянно разбирахме за какво виждаме всички днешни промени в интернационалната политика, само че в този момент разбираме по-добре - с помощта на хората, които обичат да работят с цифри.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР