Истинска бомба – и за Ювентус, и за потиснатата Серия

...
Истинска бомба – и за Ювентус, и за потиснатата Серия
Коментари Харесай

Трансферът на века връща италианския футбол в елита

Истинска бомба – и за Ювентус, и за потиснатата Серия А: ето какво значи прехвърлянето на Кристиано Роналдо в торинския клуб. Лично аз се съмнявах дали Старата госпожа има нужните пари, с цел да приключи такава договорка от макроикономически мащаби, но равнището на повсеместна възбуденост даже единствено от мисълта за превръщането на фантазията в действителност беше нещо в действителност необикновено. Камо ли след реализирането.

В Италия тифози, медии и публицисти имаха вяра повече или по-малко във опцията CR7 да подпише с Юве. Никой обаче не остана апатичен. Мнозина говореха за „ Pensiero stupendo” (б.пр. – „ Чудесна мисъл”, от ария на Пати Право), други за „ предположение” – дума, която постоянно се употребява на трансферния пазар във футбола и крие у себе си всичко или много пъти нищо, трети загатваха друга ария на Пати Право – „ Pazza idea” (б.пр. – „ Щура идея”). Също и за „ Забранена мечта”. Но всички говореха, изказваха отзиви, дебатираха…



В дните сред четвъртфиналите и полуфиналите на международното състезание не се говореше за Мондиала в Русия, а единствено и само за Кристиано Роналдо, макар че зрителският интерес в нашата бедна неучастваща страна към шампионата чупи всички исторически върхове. Целият фокус обаче е върху CR7 и нямаше по какъв начин да е другояче, тъй като с тази изумителна договорка – сходна не е имало може би от прехвърлянето на истинския Роналдо от Барселона в Интер преди двайсетина години – Серия А скача изведнъж от Втора дивизия към Шампионската лига.

Достатъчно е единствено да прочетете имената на футболистите, които в последните дни се загатват като възможни нови попълнения на разнообразни италиански клубове по страниците на „ Гадзета дело Спорт”… Няма да цитираме никое от тях заради обикновено почитание, но сравнението с петкратния притежател на „ Златната топка” е напряко опустошително. До момента най-големите удари на пазара бяха различен португалец – Жоао Канселу (пак в Ювентус), и белгиецът Раджа Наинголан, минал от Рома в Интер.





И внезапно хоп – на сцената изскача Кристиано и футболна Италия полудява. На първо място ювентинците, тъй като след седем следващи скудети и два изгубени финала в Шампионската лига против Барселона и Реал Мадрид (съответно през 2015 и 2017 година) повишават фрапантно възможностите си най-накрая да завоюват Европейската купа след дълго очакване. Но не са единствено те облагодетелстваните.

Италия също се нуждаеше от събуждане от дълбокия сън след некласирането на Мондиал 2018. Този сезон Серия А ще има още веднъж четири тима в Шампионската лига, но не е излъчвала победител в шампионата от 2010 година насам (годината на требъла на Интер на Жозе Моуриньо) и беше мъчно да забележим италиански тим с действителни благоприятни условия да се конкурира с испанските и британските колоси плюс Пари Сен Жермен и Байерн (Мюнхен). Италианският тим с най-вече Европейски купи – Милан, получи наказване и все още няма право на присъединяване даже и в Лига Европа, което изцяло въплъщава големите компликации на и отвън терена на в миналото преобладаващата на континента страна.



Сега обаче Кристиано Роналдо ще преобърне посоката на половината погледи в света към Апенинския полуостров. Да, един-единствен състезател няма по какъв начин да изведе италианския клубен футбол назад към остарялата му популярност от времената на Марадона и Платини, Зико и Сократес, Хулит и Райкаард, Ван Бастен и Матеус. Ще му разреши обаче да надигне глава след свеждането към земята, да притегли още веднъж вниманието, да се помечтае за превръщането на Серия А още веднъж в състезание, което е привлекателно за фена и отвън Ботуша. Защото в случай че „ и бианконери” могат да си разрешат CR7, може би и техните съперници ще се принудят да реагират, с което вероятно да привлекат други огромни звезди към идеята на калчото.

Закупилият (на доста добра цена) интернационалните телевизионни права на Серия А внезапно може да се озове в една атрактивна вселена и да провокира още по-голям интерес към своя артикул, с което да се влезе в конкуренция с все още намиращите се доста по-напред Ла Лига и Премиър Лийг.

 Серия А се нуждаеше от Кристиано Роналдо може би повече и от Ювентус. Нека поздравим Старата госпожа, задето съумя да откри нужната сума и да обезпечи всички нужни условия, с цел да се случи това, което за Италия не би могло да бъде несъмнено по различен метод, с изключение на като Трансфера на века. Портата към остарялата популярност към този момент е необятно отворена.
Филипо Ричи, „ Гадзета дело Спорт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР