Истината за пенсионерските клубове е тъжна, те не получават директно

...
Истината за пенсионерските клубове е тъжна, те не получават директно
Коментари Харесай

Мартин Кръстев, ПП-ДБ: Не съм спрял парите за пенисонерските клубове

Истината за пенсионерските клубове е тъжна, те не получават непосредствено дотацията си, а посредством сдружения, означи съветникът от ПП-ДБ

Дискусията за забавените заплащания към НПО-ата и пенсионерските клубове, която стартира в непрекъснатите комисии на Общински съвет Бургас, през днешния ден се трансферира и в заседателната зала. Зам.-председателят на Общински съвет бе упрекнат, че е забавил подписването на протокола, а с това и заплащанията към клубовете.

Освен това, по думите на зам.-кмета, злонамерено дал ниски оценки на пенсионерските сдружения, с цел да получат те по-малко финансиране. Д-р Мартин Кръстев обаче не бе склонен с изказванията на Михаил Ненов.

„ Истината за пенсионерските клубове е тъжна. Те не получават парите, които заслужават, тъй като огромна част от тях са разпределени през сдружения. Според мен не е обикновено под шапката на едно съдружие да има 30 клуба. Когато разпределяме парите те не стигат непосредствено до клубовете, а минават през тези сдружения “, разгласи той пред Флагман.бг.

„ Не съм склонен с изказванията на господин Ненов, че съм попречил финансирането на Неправителствени организации бранша, откакто не съм подписал някакви протоколи. Като последователност нещата стоят доста просто – на 28 март комисията за финансиране на Неправителствени организации беше събрана, бяха раздадени оценителни протоколи, които до 8 април върнахме. След това имаше дълго безмълвие. Накрая получихме смс-и от сътрудника на ръководителя на Общински съвет на 30-ти май, че би трябвало да отидем да разпишем протоколите. Когато отидохме в залата ни бяха показани протоколите и за авансово осъществяване и погашение на дотацията, само че те бяха без дата. Когато аз отидох сложих подписа си и дата 5 юни. След това става огромен проблем и ме упрекнаха в преднамереност “, сподели още доктор.

Вижте цялото му изявление във видеото:



Малко преди него отношение по тематиката взе и колежката му, която също изрази запаси по отношение на докладите на част от сдруженията, визирайки пенсионерските клубове.

Коментар по тематиката направи и кметът на Бургас. 

" Тази година невиждано се забавиха заплащанията към пенсионерските клубове, а това са единствените средства, с които те разполагат. С тях си заплащат консумативите. След като разбрах, че има проблем се позаинтересувах защо е станало по този начин. Оказа се, че не са събрани задоволително подписи, с цел да бъдат отпуснати средствата. Добре е да знаете, че счетоводството на пенсионерските клубове се прави от самите тях, те са възрастни хора. Нашата инспекция до момента в никакъв случай не е установила злоупотреби, с цел да мога аз като кмет да отвръщам. Винаги съм казвал, че тези хора би трябвало да бъдат насърчавани и поощрявани. Ако има недостатъци във връзка с отчетността – би трябвало да им помогнем, да ги насърчим, само че не им спирайте парите, тъй като тези хора са на възраст, работили са цялостен живот за името си и не биха създали нещо неправилно ", сподели. 

от ГЕРБ-СДС от своя страна предложи целият състав на комисията по чл.10 - за разперделянето на средствата за Неправителствени организации, да се подмени, тъй като явно още от първата година на мандата си не може да проработи дейно. В нея има петима общински съветници и четирима представители на общинска администрация. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР