Истината възтържествува винаги , макар и след 2 години, това

...
Истината възтържествува винаги , макар и след 2 години, това
Коментари Харесай

Балтов: Не сме точили здравната каса, истината възтържествува

Истината спечелва постоянно, въпреки и след 2 години, това написа в своя Фейсбук профил Асен Балтов, видя Sofia24.bg. 



Повод за поста му е решението на Върховния Административен съд, съгласно което лекарите на " Пирогов " не са точили здравната каса.

Припомняме, че въпросът с изнесените данни за подправено приети в болница пациенти стартира преди две години. По това време Асен Балтов е изпълнителен шеф на " Пирогов ", само че поради случая е уволнен. 

Тогава Министерство на здравеопазването образува инспекция по случая. Тогавашният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров съобщи, че обект на инспекцията на НЗОК в " Пирогов " са 900 хоспитализации през 2020 и 2021 година Диагнозите били " чернодробна цироза " и " хронична бъбречна непълнота ". Става въпрос за междинни резултати от инспекцията, които засягат пациенти, в началото приети в болница с COVID-19. Петров разяснява, че не е допустимо случаите да са толкоз доста и " най-малко една трета от тези 900 случая сигурно са подправени ", само че през днешния ден това изказване беше опровергано. 

Ето какво още написа Асен Балтов, публикуваме текста без редакторска интервенция: 

" Днес Върховен административен съд постанови дефинитивно решение№ 4203/20.04.2023г, с което оставя в действие първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на Апелативен съд –София. Това на процедура значи, че Актът на НЗОК от инспекцията на " Пирогов " за " 800 подправено “ приети в болница пациенти беше разгласен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в " Пирогов ". Има, обаче действително извършено лекуване на 688 пациенти с постковид синдром. Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в " Пирогов ". Внимателният прочит на правосъдното решение, обаче изрично приказва и за няколко други обстоятелството, които съм задължен да споделя:

1.НЗОК за жалост, не е справедлива и самостоятелна социална институция, която е призвана да работи в полза на здравноосигурените български жители, а е политически инструмент в ръцете на ръководещите за репресии и разпра с неуместните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този проблем. Той обществено твърдеше, че има източване на Касата посредством 800 подправени хоспитализации на пациенти в " Пирогов " и това е потвърдено по неоспорим метод в инспекцията на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, по-късно правосъдно решение, уповавам се за в бъдеще към този момент да вършиме разлика сред противоречиви констатации в промеждутъчен отчет на Касата и безспорни обстоятелства и доказателства, потвърдени по подобаващ ред в нормативно произвеждане. Професионализмът изисква познание! А във връзка с морала, в случай че е Ви е останал мисля, че императивно дължите обществено опрощение на " пироговци “, за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна вреда на Институцията " Пирогов “, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество миг на международна Ковид пандемия. Такова държание съгласно мен е подмолно, аморално, и срамно за министър на опазването на здравето!

3.Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да съблюдават законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат жестоко и безогледно нарушавани, българските жители би трябвало да имат непоносимост към сходни прояви и персони. Иначе сме обречени да ни ръководят некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които полезности, като правда, правдивост, дълг и морал са елементарни изречения изпразнени от смисъл и наличие. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР