Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица

...
Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица
Коментари Харесай

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт против 20 обвинени лица за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, заяви турската частна телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

18 саудитци са упрекнати за "предумишлено ликвидиране ", а двама за "подбуждане към ликвидиране ". За всички обвинени прокуратурата желае доживотни присъди затвор при непоколебим режим.

Ройтерс прецизира, че като подбудители в документа попадат Сауд ал Кахтани - непосредствен консултант на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и някогашният втори човек в саудитското разузнаване - военачалник Ахмед ал Асири.

Останалите 18 души са упрекнати за осъществяване на убийството на Хашоги през октомври 2018 година

Турция: Присъдите по делото Хашоги не дават отговор на упованията ни

Обвинението се основава на разбор на данните за мобилните диалози на обвинените, за датите им на влизане и овакантяване на Турция и за наличието им в саудитското консулство, показания на очевидци и разбор на телефона, преносимия компютър и таблета на Хашоги, се споделя в известието.

На 2 октомври 2018 година саудитският публицист Джамал Хашоги, прочут с рецензията си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил погубен и тялото му разчленено от саудитски сътрудници. Останките му по този начин и не бяха открити. На 20 октомври саудитските управляващи признаха, че Хашоги е бил погубен в дипломатическата задача вследствие на спор.

През декември саудитски съд осъди петима души на гибел, а още трима - на затвор за убийството на Хашоги. Прокуратурата на Саудитска Арабия обаче съобщи, че няма доказателства, които да свързват Кахтани с убийството, а съдът оправда Асири.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР