Истанбулската конвенция, станала обекти на яростни критики от Обединени патриоти

...
Истанбулската конвенция, станала обекти на яростни критики от Обединени патриоти
Коментари Харесай

Еврокомисари: Истанбулската конвенция не въвежда еднополови бракове

Истанбулската спогодба, станала обекти на гневни рецензии от " Обединени патриоти " и Българската православна черква (БПЦ), не вкарва правна опция за подписване на еднополови бракове, нито визира половата еднаквост или половата ориентировка на подрастващите.

Това акцентират еврокомисарите Мария Габриел и Вера Йоурова в своя обща позиция във връзка бурната полемика към утвърждението на документа, който очевидно ще стигне и до Конституционния съд по самодейност на ГЕРБ.

Двете представителки на Европейска комисия припомнят, че Истанбулската спогодба е ориентирана само против деянията на принуждение над дами и деца, чиито мащаби не престават да са огромни в Европа и България.

" Това към момента е проблем и в България: 38% от българските дами са показали, че са претърпели такова принуждение от някогашен сътрудник. Очевидно е, че мащабът на насилието над дами визира надълбоко нашите общества: от децата, растящи в разрушени фамилии, където те постоянно са странична жертва на такова принуждение, до голямата икономическа цена, която плащаме. Разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби от това, че дамите не могат да работят, се пресмятат за Европейски Съюз на повече от 225 милиарда евро ", показват Габриел и Йоурова.

Те акцентират, че ограниченията, написани в документа, са ориентирани само към предварителната защита на домашното принуждение, както в поддръжка на жертвите.

" Конвенцията задължава страната да се ангажира с насилието над дами във всички негови форми и да преследва причинителите. Ние би трябвало да създадем всичко по силите ни, с цел да спрем това принуждение и да подкрепим жертвите. Ратифицирането на Конвенцията е значима стъпка в тази посока. Нека бъдем ясни: срещу основите на едно семейство е, когато брачен партньор пребива или изнасилва брачната половинка си ", декларират още еврокомисарите.

Целта на взаимното им изказване е да разсее спекулациите и искрено погрешните тълкувания на текста на конвенцията, стартирани от вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, БПЦ, както и от редица други обществени фигури, множеството от които са известни с агентурното си минало.

" Не става дума за инструмент за оформяне усещането на пола или за идеологии, нито се изисква от страните да разрешат еднополови бракове. Всъщност не се загатва на никое място за правно признание на еднополовите бракове – тази тематика е отвън обсега на Конвенцията. Накрая, тя също по този начин не задължава страните да организират уроци в учебните заведения за половата ориентировка или за половата еднаквост ", пишат Габриел и Йоурова.

" Вместо това Конвенцията ще подсигурява значима поддръжка на жертвите от принуждение – като убежища, психически и правни съвещания или поддръжка с заслон. Ще обезпечи на жертвите на изнасилвания достъп до профилирани спешни центрове, където ще могат да получат медицински обзор и юридически съвещания, както и поддръжка за превъзмогване на контузията. Благодарение на тази спогодба, служителите на реда и лекарите ще получат уместно образование, с цел да могат да поддържат жертвите по най-хубавия вероятен метод – като да вземем за пример се улесни явяването на очевидци по делата за принуждение, и ще се подсигурява, че децата, станали очевидци на такова принуждение ще получат отбрана и поддръжка ", допълват двете.

В края на позицията им се показва, че 47 страни към този момент са утвърдили документа и се показва вяра, че скоро България ще се причисли към тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР