"Истанбулската конвенция е документ, вкарващ норми за толерантност. Аз нямам

...
"Истанбулската конвенция е документ, вкарващ норми за толерантност. Аз нямам
Коментари Харесай

Делян Добрев: Конвенцията вкара норми за толерантност у нас

"Истанбулската спогодба е документ, вкарващ правила за приемливост. Аз нямам особени терзания ". Това разяснява пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във връзка скандалния документ, опитващ се да наложи у нас понятието „ обществен пол “.

Народният представител изясни, че ГЕРБ внесли в Конституционния съд запитване дали конвенцията опонира на главния закон, с цел да се отговори на терзанията по отношение на текстовете и претекстовете към Конвенцията.

"Очевидно е, че зимните ни курорти имат потребност от развиване. Новите писти и уреди са доста малко ", акцентира Добрев. По думите му, това развиване не би трябвало да става за сметка на природата. "Повече лифтове и повече писти е по-добре за зимните курорти. Ще успеем да притеглим и повече туристи. Трябва да бъдат преценени рисковете за околната среда. Не би трябвало да става, в случай че рисковете и увреждането на околната среда е по-голямо от изгодите ", разяснява Добрев.

От ГЕРБ се разграничиха от позицията на Валери Симеонов по отношение на визитата на евродепутата Ска Келер в България. Добрев акцентира, че всеки има право да показва позициите си.

Няма да има нов Закон за енергетиката

В тези къси периоди няма по какъв начин да изготвим нов Закон за енергетиката, съобщи Добрев, който е и ръководител на парламентарната комисия по енергетика. Той дефинира срещата с бизнеса като ползотворна и сподели, че ще се одобряват набелязаните ограничения:

Написахме редица ограничения и си поставихме периоди за осъществяването им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електрическа енергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат голям брой производители, които досега имаха преференциални условия. По този метод продавачите на сила на българската самостоятелна борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде симптом, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да оферират разнообразни профили, разнообразни артикули на борсата, да оферират настрана дневна сила през седмицата и настрана нощна сила за фирмите. Говорихме и за американските централи, въпросът е от 4 години. Има прогрес по този проблем, обвързван с възможна държавна помощ. Знаем, че тези контракти са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на сила и пречат на либерализацията. Необходимо е ускорение на договарянията с двете американски централи, с цел да се реализира съглашение за повреждане на договорите.

Надявам се в границите на идващите 10 дни да имаме съответните текстове, които да внесем в Народното събрание. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, акцентира Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в идващите 2-3 месеца да има прогрес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР