Истанбул/София. На 24 септември 2019 г., вторник, в 11:00 часá

...
Истанбул/София. На 24 септември 2019 г., вторник, в 11:00 часá
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсна активност е регистрирана недалеч от Истанбул. Няма щети

Истанбул/София. На 24 септември 2019 година, вторник, в 11:00 часá локално време (съвпада с времето у нас) в Мраморно море стана земетресение с магнитуд 4.7 (Евро-Средиземноморски сеизмологичен център и Обсерватория Кандили в Истанбул) на двадесетина километра южно от Силиври, региона на Истанбул, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Източникът на труса е на дълбочина 10 км под морското равнище. Земетресението е усетено в Истанбулски вилает и близките провинции. Изчислително откритата стойност на интензитета на влияние в епицентъра, локализиран в морето, е от IV степен. Използвайки сведения на очевидци, адресирани до Европейския център, би могло да се каже следното: в Силиври (53 хил.ж.) интензивността е сред IV и V степен, в Бююкчекмедже (201 хил.ж.) IV и IV-V степен, същата мощ на влияние се обрисува в западни и южни квартали на европейския Истанбул; към V степен в Кючюкчекмедже (770 хил.ж.) до Истанбул. На епицентрални дистанции над 60 км чувството е меко, едва – активност от и под IV степен – част от селищата са Кадъкьой (70 км), Юскюдар (70-75 км), Тузла (95 км), Шиле (120 км).
Половин час по-рано земетресение с магнитуд 3.1 е едва усетено по високи етажи в Истанбул. Досега в уеб страницата на Европейския център са оповестени 7 вторични труса, два от които с магнитуд над 3. За същото време истанбулската обсерватория предлага азбучник със 17 афтершока, като доминират събития с магнитуд под 2.0. Дълбочините на сеизмична интензивност са неголеми – 5 до 10 км съгласно Европейския център и 5 до 18 км съгласно цитирания турски център. Активизацията е обвързвана със Северно-Анатолийската разломна система. На територията на Мраморно море настава разклоняване, така наречен западно уголемение на Северно-Анатолийската система – северният клон на системата е средище на днешната интензивност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР