Испанското правителство заяви, че ще изпрати нови оръжия за Украйна

...
Испанското правителство заяви, че ще изпрати нови оръжия за Украйна
Коментари Харесай

Испания ще изпрати още оръжия на Украйна

Испанското държавно управление съобщи, че ще изпрати нови оръжия за Украйна в светлината на съветската инвазия, без да прецизира какво ще бъде доставено. Запитан за естеството на новата пратка за Киев, испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес, отхвърли да даде детайлности. Той обаче настоя, че задачата е " да се помогне на Украйна и нейната войска да защитят своята самостоятелност, суверенитет и най-много да защитят беззащитните цивилни жители ".

" Ако в действителност желаеме да помогнем на Украйна... колкото по-малко приказваме за оръжия, какъв тип и от кое място идват, толкоз по-добре ", сподели той пред испанската социална телевизия TVE.

Министърът на защитата Маргарита Роблес съобщи късно в четвъртък, че Испания ще изпрати втора доставка " през идващите дни ". " Вече изпратихме първата пратка и според от това по какъв начин ще се развият събитията, ще изпратим още една през идващите няколко дни с една цел: жителите на Украйна да могат да се защитят и законно да се бранят от това извънредно настъпление на Русия ", сподели тя пред телевизионния канал Telecinco.

Въпреки запасите на твърдо левия си съдружен съдружник " Подемос ", социалистическият министър-председател Педро Санчес съобщи предходната седмица, че Испания ще изпрати " на украинската опозиция офанзивна военна техника ". По-късно Роблес съобщи, че техниката, която е доставена със аероплан до границата сред Украйна и Полша, включва 1370 гранатомета, 700 000 боеприпаса и неизяснен брой леки картечници.

В петък висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел предложи блокът да удвои финансирането на военната помощ за Украйна, като го усили до 1 милиарда евро, с цел да й помогне да се пребори с съветската инвазия. Военното навлизане на Русия в Украйна, което продължава към този момент трета седмица, накара западните страни внезапно да усилят доставките на военна помощ за прозападния си съдружник. Но съветският първи посланик Сергей Лавров осъди Европейския съюз и други страни за това, че работят " рисково ", като доставят оръжия на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР