Испанското правителство възнамерява да намали наполовина данъка върху добавената стойност

...
Испанското правителство възнамерява да намали наполовина данъка върху добавената стойност
Коментари Харесай

Испания планира да намали наполовина ДДС върху сметките за ток до 5% заради растящите цени

Испанското държавно управление има намерение да понижи на половина налога върху добавената стойност върху сметките за електричество до 5% в опит да защищити потребителите от възходящите цени на силата, разгласи в сряда министър председателят Педро Санчес, съобщи Ройтерс.

" По време на съвещанието на кабинета през идната събота ще понижим Данък добавена стойност на електричеството от 10% на 5%. С това ще защитим фамилиите на нашата страна ", уточни Санчес по време на пленарна сесия в долната камара на испанския парламент.

През предходната година държавното управление понижи ставката на Данък добавена стойност върху електрическата енергия до 10% от първичната ставка от цели 21%, с цел да облекчи въздействието от покачващите се цените на тока върху потребителите.

Правителството също по този начин отстрани краткотрайно налог от 7% върху цената на създадената електрическа енергия, който комуналните услуги в последна сметка трансферират върху пазарната цена на дребно.

Покачващите се цени на силата вследствие на по-високото търсене, провокирано от възобновяване след пандемията и отрицателните резултати от войната в Украйна върху цените на природния газ, способстваха за повишение на испанската инфлация до най-високите си равнища от три десетилетия.

Намаляването на налозите върху електрическата енергия, оповестено от Санчес в сряда, идва единствено ден, откакто министърът на бюджета Мария Хесус Монтеро сподели, че държавното управление възнамерява да усили налозите върху електрическите комунални услуги, макар че не уточни с какъв брой.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР