Правителството на Испания настоява за отстраняване от длъжност на футболния шеф Луис Рубиалес след нежелана целувка. Какво следва?

...
Испанското правителство предприе по-нататъшни стъпки към отстраняването на обсадения футболен
Коментари Харесай

Испанското правителство предприе по-нататъшни стъпки към отстраняването на обсадения футболен шеф Луис Рубиалес, след като представи цялата необходима документация на Спортния арбитражен съд (TAD) на страната.

Развитието идва на фона на продължаващия натиск върху Рубиалес, откакто той даде нежелана целувка на футболната звезда Дженифър Ермосо, след като Испания спечели финала на Световното първенство на 20 август.

Рубиалес беше отстранен от ФИФА, глобалният ръководен орган на футбола, от всички дейности, свързани с футбола, за 90 дни в събота, въпреки че може да бъде отстранен и от Висшия спортен съвет (CSD) на испанското правителство.

Правителствено изявление, публикувано във вторник, гласи, че Рубиалес е показал „неприемливо поведение“ на финала на Световната купа за жени и нарече действията му „много сериозни“ нарушения на Закона за спорта на страната.

Ако случаят на правителството бъде приет от TAD, независим орган, и трибуналът се съгласи, че нарушенията са „много сериозни“ престъпления, тогава CSD е в позиция да „временно и временно спре“ Rubiales, се добавя в изявлението на правителството.

Дженифър Ермосо (вляво) и Луис Рубиалес (вдясно). Дженифър Ермосо (вляво) и Луис Рубиалес (вдясно). AP/Гети изображения

Рубиалес призна, че е направил грешка, но нарече целувката по взаимно съгласие, докато Хермосо каза, че тя не е дала разрешение да бъде целуната и се е почувствала обидена.

„Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно, сексистко, неуместно действие без никакво съгласие от моя страна“, каза тя в социалните медии миналата седмица. „Просто казано не бях уважаван.“

Говорейки пред репортери в Мадрид във вторник, испанският министър на културата и спорта Микел Исета каза, че Испания е свидетел на „социална и спортна реакция“ относно събитията, които се разиграха след финалната победа на Ла Роха на Световното първенство за жени срещу Англия.

Исета каза още, че правителството приветства плановете за „дълбоко преструктуриране“ на Испанската футболна федерация (RFEF) под временния президент Педро Роча.

В понеделник всички 19 регионални президенти призоваха Рубиалес да подаде оставка, като същевременно предложиха единодушна подкрепа за Роша, който влезе в ролята след отстраняването на Рубиалес от ФИФА.

Какво се случва след това?

Ако TAD се съгласи с оценката, че действията на Rubiales са били „много сериозни“ и започне производство по делото на испанското правителство, тогава CSD ще може да свика своята Комисия на директорите в рамките на 48 часа, за да спре временно Rubiales за продължителността на разследването .

Ако TAD установи, че действията на Rubiales са били в по-малка степен от „много сериозни“, CSD няма да може да го отстрани и процесът ще се проточи допълнително.

Миналата седмица президентът на CSD, Виктор Франкос, каза, че съветът ще се стреми да спре Rubiales възможно най-бързо, като същевременно призна, че това е „сложен процес“.

Франкос каза, че това може да се счита за „момент „И аз“ за испанския футбол“ и че събитията в Сидни след финала на Световното първенство „никога не могат да се повторят“.

„Принудително“ извинение

Натискът върху Рубиалес да подаде оставка от позицията си на президент на RFEF само се засили, след като той драматично отказа да се оттегли по време на реч на извънредното общо събрание на федерацията в петък, обещавайки да се „бори докрай“.

Той описа целувката като „взаимна“ и говори за „несправедливи“ кампании и „фалшив феминизъм“ – коментари, които предизвикаха яростна реакция от страна на футболната общност, политици и членове на обществеността.

exp Rubiales Hermoso Испания спор за целувки FST 082802PSEG1 cnni world_00002001.png exp Rubiales Hermoso Испания целувка спор FST 082802PSEG1 cnni world_00002001.png видео

„Всички сме много ядосани на това, защото всички жени са претърпели някакво насилие“, каза Палома Торес, 29-годишна адвокатка, която протестира срещу Рубиалес в Мадрид, пред CNN в понеделник.

„В момента, в който видяхме изображенията, автоматично се замислихме за нашите шефове, нашите професори, нашите учители в училищата.“

Инес Хименес, 39-годишен ръководител на проекта, който също присъства на протестите, смята, че Рубиалес е бил „принуден“ да се извини, вместо да каже нещо, което „идва от сърцето му“.

Бившият играч на испанския национален отбор Изабел Фуентес каза пред CNN във вторник, че "винаги е имало... и винаги ще има" сексизъм във футбола.

„Проблемът в момента е, че мъжете на върха на федерацията се отнасят с нас така, сякаш са наши бащи, наши защитници, сякаш им принадлежим“, каза Фуентес.

Наред с нарастващия обществен натиск да подаде оставка, Рубиалес също е изправен пред разследване, което може да завърши с обвинения в сексуална агресия от испанските прокурори.

Междувременно майка му, Анхелес Бехар, се затвори в църква и обяви гладна стачка в понеделник в родния град на Рубиалес Мотрил, разположен в южна Испания, в знак на протест срещу това, което тя нарече „нечовешки, кръвожаден лов“ срещу нейния син, според Това съобщават испанските медии.

Пау Москера, Клаудия Ребаза и Тара Субраманиам от CNN допринесоха за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР