Испанското правителство потвърди, че диктаторът Франсиско Франко (1892-1975 г.) не

...
Испанското правителство потвърди, че диктаторът Франсиско Франко (1892-1975 г.) не
Коментари Харесай

Франко няма да бъде препогребан в катедралата Алмудена

Испанското държавно управление удостовери, че диктаторът Франсиско Франко (1892-1975 г.) не може да бъде препогребан в гробницата на катедралата " Алмудена " в Мадрид след ексхумацията на тленните му остатъци от гробницата в монументалния комплекс Долината на падналите, заяви през днешния ден на конференция министърката на правораздаването Долорес Делгадо, представена от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Достигнахме кулминационната точка на процеса (по въпроса за преместването на тленните остатъци на диктатора), означи министърката, и добави: " завършихме административното произвеждане по всички гаранции, с цел да ексхумираме Франко ". Според Делгадо тленните остатъци на диктатора не би трябвало да останат в Долината на падналите, тъй като в комплекса " не може да бъде заровен оня, който не е жертва на гражданската война ".

Министърката посочи, че на фамилията на диктатора се дават 15 дни за избор на място за неговото препогребване, а в случай че не реализиран единодушие, то решение ще вземе държавното управление. При това Делгадо изключи това да стане в катедралата Алмудена " поради проблеми с публичния ред ".

По-рано внуците на диктатора заявяваха, че при положение на ексхумацията му ще поддържат преместването на тленните остатъци в гробницата на Алмудена и даже имаха намерение да се извърнат за мнение към Върховния съд.

Франко ръководи Испания от 1939 година до 1975 година Той умира на 82-годишна възраст в столична болница от инфаркт. Комплексът, където са положени тленните остатъци на диктатора е издигнат през 1940-58 година по негова заповед, като монумент на всички починали в гражданската война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР