Испанското правителство поиска спешни средства от Европейската комисия, за да

...
Испанското правителство поиска спешни средства от Европейската комисия, за да
Коментари Харесай

Испания моли за помощ ЕС - жестока суша причини необратими щети

Испанското държавно управление изиска незабавни средства от Европейската комисия, с цел да подкрепи земеделските си производители, които бяха наранени от историческа суша, застрашаваща огромна част от реколтата им.

Испанският министър на земеделието Луис Планас изпрати писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски, с цел да помоли за помощ за 890 000 аграрни служащи в страната му. " Изправени сме пред изключителна обстановка ", която изисква " бърза реакция от страна на Европейската комисия ", съобщи Планас в края на съвещанието на Съвета на министрите.

" Кризисният запас " на Европейски Съюз, който е предопределен за реакция при възможни разстройства на селскостопанските пазари на блока, разполага с 450 млн. евро.

Миналата година Испания към този момент получи 64,5 млн. евро от " спешния запас " на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, с цел да се оправи с нарасналите разноски за първични материали, свързани с нашествието на Русия в Украйна. Но пет поредни години на суша в някои райони утежниха така и така сложното състояние.

По данни на Министерството на екологичния преход, към 27 % от територията на Испания е наранена от суша, класифицирана като " изключителна " или " тревожна ", а водните ресурси в страната са на 50% от потенциала си. Липсата на вода принуди доста аграрни стопани да се откажат от пролетната сеитба, изключително на зърнени и маслодайни култури.

В най-важния аграрни район на Испания, Андалусия, обстановката е доста по-лоша. Басейнът на река Гуадалкивир е на 24,8% от потенциала си и фермерите в района са понижили количеството вода за напояване в някои случаи с до 90%.

Според Coag, главният съюз на фермерите, 60% от испанските аграрни земи сега се „ задушават “ от неналичието на превалявания, което към този момент е предизвикало „ необратими вреди “ на 3,5 милиона хектара зърнени култури.

В допълнение към настояването към Европейски Съюз, Мадрид разгласи и серия от данъчни облекчения за испанските фермери, в това число 25% понижаване на налога върху приходите, което би трябвало да облагодетелства 800 000 души.

Испанската държавна метеорологична организация предвижда, че температурите ще се повишат в средиземноморската нация към края на седмицата.

Испания е най-големият експортьор на зехтин в света и значим производител на плодове и зеленчуци. Сушата към този момент увеличи цените на испанския зехтин до рекордни равнища. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР