Испанското правителство обяви, че премахва златните визи, които дават разрешения

...
Испанското правителство обяви, че премахва златните визи, които дават разрешения
Коментари Харесай

Испания премахва златните визи

Испанското държавно управление разгласи, че отстранява златните визи, които дават позволения за престояване на чужденци, създали " забележителна финансова инвестиция " в разнообразни активи или артикули в страната. Те бяха въведени през 2013 година по време на ръководството на Народната партия с министър председател Мариано Рахой и имаха за цел привличане на задграничен капитал, с цел да се облекчиат последствията от икономическата рецесия.

Още в края на предходната година от държавното управление оповестиха, че обмислят премахването на така наречен “златни визи “, само че едвам през тази стартира процесът по тяхното дефинитивно анулиране. Все още не е ясно от коя дата ще влезе в действие, само че към този момент се следи суматоха на пазара на недвижими парцели, заяви БНР. Чужденците, които са от страни отвън Европейски Съюз, се стремят да приключат към този момент почнали покупко-продажби, преди отпадането им, с цел да получат опция да живеят и работят в страната. Това към момента е допустимо против инвестиция в неподвижен парцел над половин милион евро, над два милиона в испански държавен дълг или един милион евро в акции на испански компании. 

Според министъра на жилищното строителство Исабел Родригес 94% от златните визи са свързани с покупката на недвижими парцели в Мадрид, Барселона, Валенсия, Аликанте, Балеарските острови или Малага. Там и цените са най-високи и по тази причина кабинетът на Педро Санчес желае анулацията им, с цел да спре повишаването в тези райони и да даде опция на испанците да се снабдят с жилище. 

Според брокери обаче това ще отблъсне задграничните вложители, само че няма да докара до спад на цените на вътрешния пазар. За 10-те години, откогато се издават златни визи, с тях са се снабдили 14 576 души, основно от Русия, Съединените щати, Китай, Латинска Америка и богатите арабски страни. Повечето от тях ги употребяват през зимата, когато климатът в Испания е мек и прелестен за живеене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР