Испанското правителство и основната опозиционна партия се споразумяха днес да

...
Испанското правителство и основната опозиционна партия се споразумяха днес да
Коментари Харесай

Двете водещи испански партии планират регионални избори в Каталуния

Испанското държавно управление и главната опозиционна партия се споразумяха през днешния ден да провеждат нови избори в Каталуния през януари, като част от специфичните ограничения за споразумяване на най-голямата политическа рецесия в страната от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Испанският министър председател Мариано Рахой разгласи през днешния ден, че на следващия ден ще бъдат оповестени ограниченията за слагане на Каталуния под директното ръководство на Мадрид и че те ще бъдат подкрепени от социалистите и от центристката партия "Сиудаданос ", съобщи Ройтерс.

Представителката на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво заяви, че е реализирано съглашение с испанското държавно управление за производство на нови избори в Каталуния през януари.

Това евентуално ще нажежи още повече напрежението сред Испания и каталунските деятели, искащи самостоятелност. Каталунското държавно управление не желае нови районни избори и споделя, че има мандат да се отдели от Испания след творби на 1 октомври референдум, разгласен за противозаконен от Мадрид.

Централното държавно управление ще се събере на следващия ден на особено съвещание, на което ще задвижи процедурата по активиране на член 155 от испанската конституция от 1978 година, който разрешава на централните управляващи да лишават напълно или част от пълномощията на всяка от 17-те самостоятелни области в страната.

Мярката, която в никакъв случай не е била прилагана, откогато демокрацията е възобновена след диктатурата на военачалник Франсиско Франко, би трябвало да бъде утвърдена от Сената. Народната партия на премиера Рахой има безусловно болшинство там, тъй че тя ще бъде прокарана елементарно. Това гласоподаване в Сената може да се състои най-рано на 27 октомври, сподели през днешния ден говорителка на горната камара на испанския парламент, представена от Ройтерс.

Един от ръководителите на Народната партия съобщи в ефира на радио "Кадена сер ", че остава малка врата, посредством която да бъде избегнато суспендирането на автономията на Каталуния, заяви Франс прес.

"Стига да не бъде оповестена самостоятелност и (регионалният водач Карлес Пучдемон) да даде заден ход, има малка врата ", сподели генералният координатор на консервативната партия Фернандо Мартинес-Майльо, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР