Испанското министерство на вътрешните работи удължи престоя на около 6

...
Испанското министерство на вътрешните работи удължи престоя на около 6
Коментари Харесай

Испаското правителство удължи престоя на полицейските части в Каталуния

Испанското министерство на вътрешните работи удължи престоя на към 6 хиляди гвардейци и служители на реда в Каталуния до 18 октомври. Силите на реда бяха изпратени в самостоятелната област, с цел да подсигуряват сигурността в дните към референдума за самостоятелност, извършен предходната неделя.

Вчера испанското държавно управление се извини на всички, които пострадаха при опитите на полицията да попречи на гласуването по време на референдума. Според формален Мадрид обаче, каталунските управляващи са отговорни, че са организирали противозаконното допитване.

Планираното за 9 октомври съвещание на Каталунския парламент беше отсрочено. А по-рано то беше неразрешено и със правосъдно решение от испанското държавно управление. Причината - появилите се спекулации, че локалният парламент се готви едностранно да разгласи самостоятелност.

Очаква се във вторник тирада да произнесе министър председателят на Каталуния - Карлес Пучдемон.

За през днешния ден са планувани демонстрации против извършения в Каталуния референдум. Привържениците на разговора сред испанското държавно управление и каталунските сепаратисти приканиха съидейниците си да се съберат пред кметствата в огромните градове в търсене на общ език сред Мадрид и Барселона.

Политическият спор придобива към този момент и икономическо измерение. Две огромни банки оповестиха желанието си да реалокират седалището си от Барселона в други елементи на Испания. Две рейтингови организации - " Стандард енд Пурс " и " Фич " - намалиха кредитния рейтинг на самостоятелната област поради предстоящи „ непредвидими събития ". Напрежението към референдума за самостоятелност в Каталуния евентуално ще се отрази и на потока туристи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР