Испанско Галго, известно и като Испанска Острокосместа Хрътка и Галго

...
Испанско Галго, известно и като Испанска Острокосместа Хрътка и Галго
Коментари Харесай

Испанско Галго

Испанско Галго, известно и като Испанска Острокосместа Хрътка и Галго Еспаниол, е съвършено куче за лов и любящ другар на четири лапи. Испанско Галго се предлага за хора, които водят деен метод на живот и имат задоволително време за любимеца си.

История на Испанско Галго

Испанско Галго произлиза от арабските хрътки, които най-вероятно са се появили в Испания през IX век. Испанско Галго е било ценено от аристократите и постоянно е изобразявано на платна с ловни подиуми или портрети на богати испански фамилии. От епохи Испанско Галго се употребява за асистент в лова, както и за кучешки надбягвания, защото развива висока скорост.

Испанско Галго е съвършено за лов на зайци и испанските аристократи не излизали на лов без бързоногите си домашни любимци, които коствали доста скъпо. След ХVI век англичаните показали сериозен интерес към породата и почнало нейното развиване и във Англия.

След старания на селекционери се стигнало до основаването на нов тип - Англо-Испанско Галго, който бил по-бърз и постоянно бил победител в кучешките надбягвания. Днес Испанско Галго се употребява освен за присъединяване в кучешки надбягвания и за асистент в лова, само че също по този начин и като лоялен домакински любим.

Стандарт на Испанско Галго

Испанско Галго е едро куче - мъжкарите от породата доближават до 70 сантиметра височина, а женските - до 68 сантиметра. И мъжките, и женските представители на породата Испанско Галго тежат малко при тази височина - мъжкарите доближават до 30 кг, а женските - до 25 кг. Костната система на Испанско Галго е изящна и тялото му е основано за бягане.

Главата на Испанско Галго е доста тясна, носът е издаден, а ноздрите са доста необятни, с цел да може кучето да поема повече въздух. Челюстите са мощни, с едри зъби. Очите са тъмнокафяви и са с бадемовидна форма. Ушите сочат обратно и са дребни, с клепнал връх.

Тялото на Испанско Галго е много тясно, гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат. Крайниците на Испанско Галго са доста дълги и изящни, само че извънредно мускулести. Опашката на Испанско Галго е много дълга и кучето я носи постоянно пусната надолу.

Козината на Испанско Галго е доста къса и е оцветена в тигрово, златисто, ярко кафяво, черно. Тигровата четина е съчетана постоянно с бяла маска на муцуната, с бели гърди и бели лапи, златистата четина на тялото е съчетана с черна маска.

 испанско галго

Грижи за Испанско Галго

Испанско Галго ще се усеща най-добре, в случай че живее в къща с двор, само че не е добра концепция да остава на открито и през нощта, защото е мощно привързано към стопанина си и страда даже когато за малко е разграничено с него. Испанско Галго ще е в стихията си, в случай че взе участие в лов, само че в случай че това е невероятно, е добре от ранна възраст да му се дава опция да взе участие в игри, които имитират лова.

Козината на Испанско Галго няма потребност от доста грижи, задоволително е един път на два-три дни да се избърсва с мокър парцал, с цел да се отстраняват непотребните косъмчета. Не се предлага Испанско Галго да се къпе по-често от четири пъти в годината, с цел да не постаада защитният пласт на козината му.

Очите и ушите на Испанско Галго би трябвало постоянно да се ревизират за инфекции. Испанско Галго може да се отглежда в апартамент, само че единствено в случай че му се обезпечава два пъти на ден опция да се разхожда по няколко часа. Не се предлага кучетата от тази порода да се разхождат без мотив, защото имат доста добре развити ловни инстинкти. Испанско Галго би трябвало да има опция понякога да потича на воля.

Обучение на Испанско Галго

Испанско Галго е извънредно мъдро, само че своенравно куче, тъй че би трябвало да имате самообладание, с цел да го научите да извършва мечтаните от вас команди. Не се предлага да се упражнява груба физическа мощ по отношение на Испанско Галго, тъй като тези горди кучета са доста чувствителни и в случай че се почувстват наранени от отношението на стопанина си, може вечно да се откажат да учат нови команди и да не извършват старите.

Хранене на Испанско Галго

Препоръчва се Испанско Галго да се храни с висококачествени храни за кучета - гранулирани или консервирани, или с натурални артикули, които да се допълват с нужните за здравето на кучето от тази порода витамини и минерали.

Не би трябвало да храните Испанско Галго с овнешко и свинско месо и техните субпродукти, тръбни кокали, прясно мляко, сурово месо, сурови яйца и сурова риба, пушени меса, тестени произведения, колбаси, захарни произведения, пикантни и пържени храни, прекомерно горещи и прекомерно студени храни.

 порода испанско галго

Испанско Галго на драго сърце ще хапва заешко, телешко, пуешко, пилешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, откакто са минали термична обработка. Може да допълвате менюто на Испанско Галго с извара с ниска масленост, кисело мляко, твърдо сварени яйца, разнообразни типове сурови или сварени зеленчуци, плодове, сварен ориз.

Заболявания на Испанско Галго

Испанско Галго може да страда от разнообразни типове алергии и дерматити. Кучетата от породата Испанско Галго може да имат проблеми със сърдечно-съдовата и с отделителната система. Рядко се случва Испанско Галго да страда от болести на очите. Испанско Галго може да страда от тазобедрена дисплазия. След щедро хранене Испанско Галго не би трябвало да тича най-малко час и половина, с цел да не получи приплъзване на стомаха.

Любопитни обстоятелства за Испанско Галго

Испанско Галго доста обича деца и може да оставяте даже и дребни деца уединено с кучето от тази порода, без да се притеснявате, че то би могло да ги нарани, даже в случай че играта на хлапетата загрубее. Испанско Галго може да се схваща с други породи кучета, само че котки понася единствено, в случай че е израснало дружно с тях.

Недостатъци на Испанско Галго

Ако на Испанско Галго не се дава опция да изразходва силата си с бягане, то може да затлъстее, което е нездравословно за здравето му. Раздялата със стопанина си Испанско Галго понася доста зле и в случай че се оставя за дълго време единствено, може да прояви деструктивно държание.

Испанско Галго е недоверчиво към непознати и макар че не е нападателно, в случай че усети, че има директна опасност за стопанина му, може да се опита да нападне.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР