Испанският виртуоз Еду Вико ще положи началото на втория международен

...
Испанският виртуоз Еду Вико ще положи началото на втория международен
Коментари Харесай

„Кралят на китарата” и испански виртуоз идват за международен фестивал в Пловдив

 25pl4009-1  004_marco_tamayo  003_marco_tamayo  002_marco_tamayo  Marco Tamayo  25pl4009-2
Испанският виртуоз Еду Вико ще постави началото на втория интернационален китарен фестивал в Пловдив, който ще се организира от 27 до 29 октомври, оповестиха уредниците му.

Еду Вико секстет ще показа фламенко театър на сцената на Драматичния спектакъл от 19.30 часа в първия фестивален ден, а същата вечер от 22 часа в „ Bee Bop Café ” стартира конценрът на перуано-българcката група „ Ritmos Negros ”. Това е натрупа, която интерпретира афро-перуанска музика – род, произхождаш от перуанското крайбрежие. „ Ritmos Negros ” смесват африкански, андски и европейски фолклорни детайли. Репертоарът им e напълнен от известни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз части и други модерни жанрове.

Групата е основана през 2016 година, а нейни членове са Пиеро Епифаниа – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали и Борис Таслев – бас китара и беквокали. В момента тримата записват първият си студиен албум, който ще включва обработки на типичен перуански фолклорни песни и авторски композиции.

Вторият ден на интернационалния китарен фестивал – 28 октомври, пък е кондензиран с музикални работилници, които ще се проведат в изложба „ Тракарт ”. Първата работилница ще направи Еду Вико  от 10.30 часа, а след него Ивайло Звездомиров (бас китарист и един от основателите на група „ Те ”) ще запознае искащите с „Ролята на бас китарата в актуалните музикални стилове „. Живеещият в Съединени американски щати българин Бо Бояджиев пък ще направи уъркшоп на тематика „Акордите: вдъхновението и бекграунда върху който импровизираме“. От 19.30 часа в Драматичния спектакъл концерт ще изнесе Марко Тамайо, който е друга огромна изненада за феновете на класическата китара. Кубинският китарист с австрийско поданство е провъзгласен за „ Кралят на китарата ” от италианския вестник „ Ла Стампа ”“. Той е победител в голям брой влиятелни интернационалните състезания и е свирил с известни оркестри и диригенти по целия свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

Вечерта ще завърши с концерт на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в „ Bee Bop Café ” от 22 часа. И двамата музиканти са посетители на фестивала с помощта на Yamaha, които ще създадат ревю на китари във фоайето на Драматичен спектакъл в границите на два дни -28 и 29 октомври. Всички искащи могат да видят и пробват китари и аксесоари на Yamaha.
На 29 октомври Марко Тамайо ще направи майсторски класове, които са единствено при авансово записване. Те ще се проведат в АМТИИ – Пловдив. По същото време в изложба „ Тракарт ” ще се организират китарни работилници, които ще бъдат водени от Йес Пайла и Веселин Койчев и ще са на тематика „ Техника, фразиране и психика: импровизацията като жанр ”.  Аанас Шишков – фюжън китара, пък ще изнесе лекция на тематика „ Тапинг техника: идея и осъществяване ”.  В 18 часа в изложба „ Тракарт ” Марко Тамайо ще показа авторската си книга „Essential Principals for the interpretation on the classical guitar“ („ Основни правила при осъществяването на класическа китара ”) – четиво, което трансформира цялостния педагогичен метод към преподаването на този инструмент в международен мащаб.  Вечерта ще приключи с концерт на „Йес Псайла Квартет“със специфичното присъединяване на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в Bee Bop Café  от 22 часа. Всички работилници и лекции са без вход, а билети за концертите в границите на фестивала ще могат да бъдат закупени онлайн.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР