Испанският виртуоз Еду Вико със своя секстет ще положи началото

...
Испанският виртуоз Еду Вико със своя секстет ще положи началото
Коментари Харесай

С фламенко спектакъл в Пловдив откриват GuitArt Fest

Испанският виртуоз Еду Вико със своя секстет ще постави началото на втория интернационален китарен фестивал „ Plovdiv GuitArt Festival 2017 ” този петък от 19.30 часа в Драматичния спектакъл в града под тепетата, където ще изнесе фламенко театър с присъединяване на професионалния танцьор Педро Перес.

Рецитали, концерти и музикални работилници са част от програмата на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival 2017, който е част от Есенния салон на изкуствата. На 27 октомври от 22 часа концерт в „ Bee Bop Café ” ще изнесе перуано-българо-испанската група „ Ritmos Negros ”.Репертоарът й e напълнен от известни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз части и други модерни жанрове. Групата е основана през 2016 година от Пиеро Епифаниа – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали и Борис Таслев – бас китара и беквокали, като сега тримата записват първият си студиен албум, който ще включва обработки на типичен перуански фолклорни песни и авторски композиции.

Съботния ден на китарения фестивал е кондензиран с музикални работилници, като първата от тях ще направи Еду Вико, след него Ивайло Звезомиров ( бас китарист и един от основателите на група „ Те ”) ще запознае искащите с „ Ролята на бас китарата в актуалните музикални стилове “, а „ Бо “ Бояджиев (България / САЩ) ще направи уъркшоп на тематика: „ Акордите: вдъхновението и бекграунда върху който импровизираме “.

Вечерта на 28 октомври в Драматичния спектакъл рецитал ще изнесе Марко Тамайо, който е друга огромна изненада за феновете на класическата китара. Кубинският китарист с австрийско поданство е провъзгласен за „ кралят на китарата ” от италианския вестник „ Ла Стампа “. Той е победител в голям брой влиятелни интернационалните състезания и е свирил с известни оркестри и диригенти по целия свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара. Вечерта ще завърши с концерт на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в Bee Bop Café. И двамата музиканти са посетители на феста, с помощта на Yamaha, които ще създадат ревю във фоайето на Драматичен спектакъл на 28 и 29 октомври, когато всички искащи могат да видят и пробват китари и аксесоари на компанията.

На 29 октомври проф. Марко Тамайо ще организира в АМТИИ-Пловдив майсторски клас, за който дейните участници ще се сортират авансово, при условия разказани на уеб страниците на фестивала. По същото време в изложба „ Тракарт ” ще се проведат китарни работилници с Йес Пайла и Веселин Койчев на тематика „ Техника, фразиране и психика: импровизацията като жанр “ и с Атанас Шишков (фюжън китара) на тематика „ Тапинг техника: идея и осъществяване “.

В 18 ч. Марко Тамайо ще показа авторската си книга „ Essential Principals for the interpretation on the classical guitar ”(Основни правила при осъществяването на класическа китара), която трансформира цялостния педагогичен метод към преподаването на този инструмент в международен мащаб. Вечерта ще приключи с концерт на „ Йес Псайла Квартет ”със специфичното присъединяване на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в „ Вee Bop Café ”.
 2-20  3-17  4-14  5-10  6-10  7-8  8-10
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР