Испанският вестник публикува в сряда пълния текст на поверителния отговор

...
Испанският вестник публикува в сряда пълния текст на поверителния отговор
Коментари Харесай

El País публикува поверителен отговор на САЩ и НАТО на руските предложения за сигурност

Испанският вестник разгласява в сряда цялостния текст на поверителния отговор на Съединени американски щати и НАТО на предложенията за сигурност на Русия, оповестява.

Според изданието става дума за два документа на британски: отговорът на Алианса на четири страници и отговорът на Вашингтон на пет страници. Текстовете съдържат разпореждания, които под една или друга форма към този момент са казани от западната страна на публично равнище или са се появили в западните медии с позоваване на източници.

Американската страна изиска да не се разгласяват клаузите на отговора, изпратен от Руската федерация, и Москва се съгласи с това условие. Въпреки това, както означи съветският външен министър Сергей Лавров, наличието на предложенията на Съединени американски щати скоро ще станат известни на необятната общност, защото те са били разисквани с всички съдружници на Вашингтон в НАТО и Киев.

Спазване на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа

Съединени американски щати и НАТО приканиха Русия да се върне към спазването на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), в това число да даде информация за размера и разполагането на силите. „ Русия възобновява използването на ДОВСЕ, връща се към присъединяване в взаимната консултативна група и дава подробни годишни данни и информация, планувани в този контракт “, се споделя в документа.

Русия наложи мораториум върху спазването на ДОВСЕ през 2007 година в отговор на отхвърли на страните от НАТО да ратифицират приспособения документ.

Изтегляне на войските от Крим, Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия

Съединените щати и НАТО са предложили на Русия разговор за надзор на въоръженията и ограничения за попречване на произшествия в подмяна на деескалация в Украйна и евакуиране на съветските войски и миротворци от Крим, Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия.

„ Русия изтегля всички войски от територията на Украйна (НАТО отбелязва Крим, който Алиансът смята за украинска територия – бел. ТАСС), Молдова (има поради Приднестровието – бел. ТАСС), Грузия (Южна Осетия и Абхазия – бел. ТАСС), където нейните войски се намират без единодушието на управлението на тези страни “, се споделя в документа. Алиансът също по този начин приканва Русия незабавно да деескалира обстановката в Украйна. В подмяна на това НАТО и Съединените щати оферират началото на „ логичен разговор “ по отношение на контрола на въоръженията, в това число ракетите, предотвратяването на военни произшествия и наблюдението на ученията.

Инспекция на уреди за противоракетна защита в Румъния и Полша

Съединените щати са подготвени да обсъдят с Русия опцията за ревизиране на уреди за противоракетна защита в Румъния и Полша в подмяна на ревизия на съветски уреди.

Според El País отговорът на американската страна гласи, че Съединените щати са подготвени да обсъдят „ механизъм за бистрота, с цел да потвърдят неналичието на крилати ракети Tomahawk в уреди <...> в Румъния и Полша, при изискване че Русия предложи ограничения за взаимна бистрота във връзка с избор на две наземни ракетни бази в Русия. „ Трябва да се консултираме по този въпрос със съдружниците от НАТО, в това число Румъния и Полша “, се споделя в документа.

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, се появиха изказвания за допустимо съветско навлизане на украинска територия. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков назова сходна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков акцентира, че Русия не съставлява опасност за никого. В същото време той не изключи опцията за провокации за оправдаване на сходни изказвания и предизвести, че опитите за принудително разрешаване на рецесията в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР