Испанският вестник Паис публикува документи, съдържащи отговори на НАТО и

...
Испанският вестник Паис публикува документи, съдържащи отговори на НАТО и
Коментари Харесай

Нарочният гаф: Това са отговорите на САЩ и НАТО на исканията на Русия

Испанският вестник " Паис " разгласява документи, съдържащи отговори на НАТО и Съединени американски щати на предложенията на Русия за нови съглашения за сигурност, съобщи ДПА.

В своите отговори Вашингтон и алиансът дават ясно да се разбере, че множеството съветски оферти са неприемливи. В същото време НАТО и Съединени американски щати оставят отворена вратата за съответни договаряния и нови съглашения.

Става ясно, че Вашингтон е подготвен да разиска заричане да не разполага ракети с наземно базиране или военни сили в Украйна, в случай че Русия поеме съответните задължения.

Освен това Съединените щати и съдружниците им от НАТО са подготвени да обсъдят и реципрочни ограничения за отбягване на рискови произшествия по въздух и море и да подхващат ограничения, с цел да успокоят Москва, че в Румъния и Полша не са ситуирани крилати ракети " Томахок ", заяви Ройтерс.

Съединени американски щати от дълго време настояват, че европейският противоракетен щит на НАТО в Румъния и Полша няма за цел да поразява съветски ракети, а да пази от закани от Иран и Близкия изток.

НАТО и Съединени американски щати приканват Русия да постави завършек на актуалното скупчване на войски на границата с Украйна, като споделят, че това е нужна причина за провеждането на сполучливи договаряния. В отговора на алианса се акцентира, че това изискване е от главно значение за реализиране на забележителен прогрес.

Съединени американски щати означават: " Ние (САЩ и НАТО - бел. ред.) продължаваме да се придържаме от в допълнение непрекъснато разполагане на значими бойни сили, както и от разполагане на нуклеарни оръжия в Източна Европа ". Американските сили в Европа са една четвърт от равнището в края на Студената война.

Има намек, че последното може да се промени: идващото изречение гласи, че " по-нататъшно съветско увеличение на военното наличие или по-нататъшна експанзия против Украйна ще присъдят Съединени американски щати и съдружниците ни да укрепят отбранителната си позиция ". Затова " Съединени американски щати са подготвени да обсъдят нещата, за които не сме съгласни, и да разберем по какъв начин можем да обсъждаме терзанията от стандартните сили ".

Мерките за подсилване на доверието са на разнообразни равнища - Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Диалог за стратегическа непоклатимост сред Съединени американски щати и Русия и Съвета НАТО-Русия. Става дума за военна бистрота, механизъм за известяван за учения и понижаване на риска, обвързван с нуклеарните оръжия, или риска от произшествия при маневри по вода и въздух.

Досега нито една от страните не е удостоверила публично достоверността на тези документи. Тя обаче бе доказана пред ДПА от източници от НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява изтеклите документи. Руската страна не е разгласила нищо, сподели единствено той.

Съветникът на съветския президент Владимир Путин Юрий Ушаков съобщи, че не е сравнявал истинския текст на отговорите на Съединени американски щати и НАТО на предложенията на Русия в региона на сигурността с този в документите, оповестени от испанския вестник " Паис ".

" Чух, че материалите са изтекли. Аз обаче прочетох тези документи в оригинал. Честно казано, не съм сравнявал документите, които получихме от Съединени американски щати и НАТО, с изтеклите. Надявам се да са същите ", сподели Ушаков пред кореспонденти, представен от ТАСС.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР