Испанският Върховен съд обяви, че няма да пусне от затвора

...
Испанският Върховен съд обяви, че няма да пусне от затвора
Коментари Харесай

Испанският съд няма да пусне от затвора кандидата за премиер на Каталуния

Испанският Върховен съд разгласи, че няма да пусне от пандиза претендента за министър председател на Каталуния Жорди Санчес и той няма да може да участва на гласуването на кандидатурата му идната седмица. 

Каталунският парламент би трябвало да се събере в понеделник, с цел да гласоподава какъв да е новият районен водач. Партиите, които са за разединение на региона от Испания, предложиха това да е Санчес, който е в пандиза в очакване на развой по обвинявания в протест и разединение на региона. Обвиненията бяха повдигнати по отношение на ролята му в организирането на противозаконния референдум и едностранното оповестяване на независимостта на Каталуния от Испания през октомври предходната година. 

Мадрид упорства, че претендентът за министър председател на Каталуния би трябвало наложително да участва на съвещанието, на което ще се разисква кандидатурата му. Съдът отхвърли молбата на Санчес да бъде освободен и отиде в Народното събрание, като се обоснова с " риск от незаконен рецидив ", заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Испанските управляващи приканиха шефа на каталунския парламент Роже Торен да предложи претендент за министър председател, който няма проблеми със закона.

На съвещанието на Народното събрание на Каталуния би трябвало претендентът за министър председател да приказва пред депутатите, да има изявления, а по-късно и гласоподаване. За да поеме поста, претендентът би трябвало да има безусловно болшинство. Ако това не стане, след два дни се провеждат нови диспути и ново гласоподаване, при което към този момент е належащо нормално болшинство. Ако не се стигне до избор на районен началник, стартират нови политически съвещания, с цел да се направи опит да бъде утвърден оферти претендент, или се издига различен.

Заради това, че не може да участва на съвещанието, на което се гласоподава кандидатурата за министър председател, някогашният водач на Каталуния Карлес Пучдемон отдръпна кандидатурата си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР