Испанският режисьор Педро Алмодовар беше удостоен с почетна награда "Златен

...
Испанският режисьор Педро Алмодовар беше удостоен с почетна награда "Златен
Коментари Харесай

Педро Алмодовар целуна Златния лъв

Испанският режисьор Педро Алмодовар беше почетен с почетна премия "Златен лъв " за цялостна кариера на кинофестивала във Венеция и незабавно щом получи статуетката, той не се поколеба да я целуне.

"Венеция... е мястото, където се родих като режисьор. За мен това е нещо доста особено " - сподели Алмодовар.

Педро Алмодовар дебютира на кинофестивала във Венеция през 1983 година с кино лентата "Съмнителни пристрастености ", напомня Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

"Самият факт, че участвах в интернационален фестивал беше като знамение ", споделя 69-годишният режисьор. Той е включен в конкуренцията за премията "Златен лъв " през 1988 година с "Жени на ръба на нервна рецесия ". Този филм му носи интернационално самопризнание.

В изказването си, когато беше оповестена премията, фестивалният шеф Алберто Барбера възхвалява Алмодовар като кинодеец, предложил на публиката "най-разноликите, провокативни и предизвикващи дискусия потрети на Испания след режима на Франко ".

Филмите му, които нищят "прегрешенията, желанието и идентичността ", са пропити с "разяждащ комизъм " и украсени "с образно величие ", съобщи Барбера.

Алмодовар, който постоянно работи с актьорите Антонио Бандерас и Пенелопе Крус, е спечелил няколко награди, в това число и "Оскар " за най-хубав автентичен сюжет за "Говори с нея ".

"Всичко за майка ми ", на който той е режисьор и сценарист, завоюва "Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм през 2000 година

Най-новият филм на Педро Алмодовар - полуавтобиографичният "Болка и популярност ", дебютира през май на кинофестивал в Кан, където изпълнителят на основната роля Антонио Бандерас завоюва наградата за най-хубав артист.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР