Испанският премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което

...
Испанският премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което
Коментари Харесай

Педро Санчес от днес оглавява временно правителство на Испания

Испанският министър председател Педро Санчес от през днешния ден оглавява краткотрайно държавно управление, което ще остане на власт до момента в който Испания не преодолее блокажа,, на които нито един политически блок не съумя да завоюва безусловно болшинство, съобщи " Франс прес ".

" Обявявам, че Педро Санчес-Кастехон е освободен от длъжността ръководител на държавното управление. Той ще продължи да извършва функционалностите на министър председател отпред на краткотрайно държавно управление, което ще взема решение настоящите въпроси, " до момента в който не встъпи в служба нов ръководител на държавното управление ", се споделя в изказване на крал Фелипе Шести в испанския Държавен вестник.

На изборите в неделя никой не съумя да завоюва безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание, което значи, че Испания е изправена пред неизясненост за съставянето на ново държавно управление и пред възможност да се стигне до нови избори.

 Изборите в Испания - четири извода след неосъществилия се пробив на крайнодесните Изборите в Испания - четири извода след неосъществилия се пробив на крайнодесните

На първо място на изборите се класира консервативната Народна партия отпред с Алберто Нунес Фейхоо - тя завоюва 136 места от общо 350 в долната парламентарна камара и е надалеч от безспорното болшинство, за което са нужни 176 депутати. Народната партия не може да разчита на безусловно болшинство, даже и да се коалира с крайнодясната мощ " Вокс ", която завоюва 33 депутатски места.

Фейхоо съобщи, че партията му има право да сформира държавното управление на малцинството в качеството си на победител на изборите, и стартира през вчерашния ден диалози с няколко обединения, само че опитите му наподобяват обречени на крах, защото " Вокс " не желае да сяда на една маса с тези партии.

Социалистите на Санчес (които завоюваха 122 депутатски места) и съдружниците им от радикалната левица " Сумар " (с 31 места) общо имат по-малко места от общия брой места на Народната партия и " Вокс ", само че парадоксално имат шансове да сформират държавно управление, защото има по-голяма възможност на баски и каталунски партии, предвижда " Франс прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР