Испанският премиер Педро Санчес обяви план от четири етапа за

...
Испанският премиер Педро Санчес обяви план от четири етапа за
Коментари Харесай

Живот по график - Испания планира облекчаване на мерките в четири етапа

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи проект от четири стадия за връщане към естествения живот в страната до края на юни. 

Първият стадий стартира на 4 май, от когато ще бъде позволено на професионалните спортисти да упражняват. Спортните уреди обаче, ще могат да се отворят порти още веднъж едвам във втората фаза, и то според от обстановката във всяка провинция. Засега не се оповестява по кое време се чака подновяването на спортните надпревари, като да вземем за пример футболното състезание. Испанската лига съобщи, че не възнамерява да се рестартира преди края на май. Лигата към този момент изпрати на клубовете обстоен протокол с инструкции за сигурност по какъв начин да се върнат на подготовка. 

Разходки на открито ще могат да вършат и малолетните, само че единствено за индивидуални противоречиви занимания. Позволяват се и разходки на двама души, които живеят дружно, и то още от 2 май. 

По отношение на бизнеса, ще могат да се отворят дребните пространства, само че единствено " за самостоятелно обслужване на клиенти ". Сред тях ще бъдат и заведенията за хранене за доставка на дома, само че без да се употребява храна в пространствата.

Вторият етап  от проекта ще започва на 11 май. Тогава ще отворят малките магазини, само че при съблюдаване на строги ограничения за сигурност. Забраната обаче ще остане за комерсиалните центрове, които са считани за високо рискови. Възобновят се дейностите в бранша на хранително-вкусовата индустрия и рибарството, които до този миг са имали ограничавания. Разрешават се и погребенията, независимо дали умрелият е бил инфектиран с Ковид-19 или не.

Хотели и туристическо настаняване могат да бъдат отворени, само че не и техните общи елементи. В тази област ще има повече ограничавания, които ще бъдат избрани на по-късен стадий. Испанците ще могат да отидат до вилите си, единствено в случай че се намират в една и съща провинция, но остава възбраната за посещаване на дома на родителите или другари. 

На този стадий ще стартира професионално спортно образование. На хората ще е разрешено да използват обществен превоз, само че се предлага потреблението на маска в транспортното средство. 

На третия етап , наименуван междинна фаза 2, ще бъде позволено отварянето на заведения за хранене и хотели с една трета от потенциала им, само че единствено за обслужване на маса или за храна за у дома. Остава обаче възбраната за нощните заведения и нощните питейни заведения. Ще може да се посещават монументи, изложбени или конферентни зали, само че с ограничавания до една трета от потенциала им. Културни събития (например концерти) могат да се организират тук-там, чийто потенциал не надвишава 50 души, с ограничаване една трета от потенциала на оборудването. Концертите са позволени навън, когато събират не надвишава 400 души и то седнали. Кината, театрите и аудиториите ще бъдат отворени още веднъж, само че с ограничаване на потенциала една трета.

Началото на образователната година ще е през септември. Ловът и спортният лов на риба могат да бъдат обновени. Сватбите ще са за стеснен брой присъстващи. На този стадий ще са позволени визитите на хора с увреждания, настанени в защитени жилища (освен в случаите на старешки домове), само че единствено от един родственик. 

Четвъртият стадий предлага по-голяма гъвкавост на общите ограничения за подвижност, макар че се резервира рекомендацията да се носят маски на улицата и в градския превоз. Магазините ще се отворят още веднъж, само че с ограничаване от 50% от потенциала им. Ще е належащо да се поддържа минимално, наложително разстояние от два метра. В ресторантьорството ще бъдат отстранени ограничаващи ограничения за потенциал и претовареност, макар че минималното разстояние за сигурност ще продължи да бъде наложително. На терасите тя ще бъде лимитирана до 50% от позволените маси в предишни години въз основа на общинския лиценз.

Културни актове и шоу стратегии, тематични паркове и занимания навън на по-малко от 800 души ще бъдат позволени (стига да са седнали и да съблюдават нужното разстояние). На този стадий хората ще имат достъп до плажове, само че спазвайки ограниченията за безопасно разстояние. В спорта ще се позволяват мачове навън. Ще могат да се употребяват едвам една трета от потенциала на фитнес залите, само че без съблекалните.

Правителството към момента не е прецизирало дали разстоянието, което би трябвало да се съблюдава сред хората. Въпреки това шефът на Центъра за съгласуваност на здравните предизвестия и незабавните случаи Фернандо Симон даде някои насоки. Според него, разстоянието сред спортуващите би трябвало да бъде по-голямо от 2 метра, тъй като усилието генерира по-мощни вдишвания и издишвания и пот, което улеснява разпространяването на ковид. Естествено и както се случва при положение на тръгване на деца под 14 години, хората със признаци, с позитивни проби за Covid-19 или които са били в контакт със инфектиран човек, няма да могат да се употребяват от това позволение.

За да се избегне несъразмерното излагане на болест, някои общности предложиха на опазването на здравето да откри времеви шпации. 

Андалусия да вземем за пример предлага да се разграничат часови пояси за разходки на възрастни хора - между 9:00 и 14:00 часа, и за деца под 14 години - от 16:00 до 21:00 часа, с цел да се „ избегне допустимо най-вече контакта “ сред двете групи. Правителството на Андалусия открива разнообразни времеви интервали за упражняване на спорт - от 7.00 до 10.00 часа сутринта и от 21.00 и 23.00 през нощта, като би трябвало да се спазва разстояние от 5 метра при вървене, 10 метра при тичане и 20 метра при колоездене. 

Каталуния показа обстоен проект на опазването на здравето. Сутрин от 6:00 до 8:00 ч. ще бъде часовият пояс, през който хората ще могат да спортуват. Между 8:00 до 9:00 ч. ще отиват на работа, а от 9:00 до 11:00 ч. ще могат да излизат възрастните хора и хората с увреждания, които би трябвало да бъдат съпроводени от трето лице. Предлага се интервалът между 11.00 до 13.00 часа да бъде предопределен единствено за излизане и игри на деца до 5 години. А общинските действия по разчистване и стерилизация ще могат да се извършват от 13:00 и 16:00 ч. Следва часовия диапазон от 16:00 до 18:00 часа, предопределен за деца на възраст сред 6 и 13 години, период от 18:00 до 20:00 часа за младежите сред 14 и 17 години, както и възрастни, които са безработни или работят от у дома. Последният период от 17:00 до 21:00 ч. е предопределен за хората, които желаят да излязат да спортуват.

Правителството към момента не е прецизирало на кой модел часови шпации ще заложи, нито дава повече детайлности за времето, в което ще бъде допустимо да останат хората на открито. Не се прецизира и дали би трябвало да се носи маска или какво ще бъде оптималното разстояние, на което хората могат да излязат от домовете си.

Източник: abc.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР