Испанският министър-председател Педро Санчес замина за няколко дни на ваканция

...
Испанският министър-председател Педро Санчес замина за няколко дни на ваканция
Коментари Харесай

Почивката на испанския премиер в Маракеш ядоса опозицията, но и съюзниците му

Испанският министър-председател Педро Санчес отпътува за няколко дни на почивка в Мароко дружно със фамилията си, само че почивката му провокира остри рецензии както от неговите десни противници, по този начин и от левите му съдружници.

По-рано тази седмица Санчес дойде в град Маракеш с пътнически полет за първата си почивка в чужбина, откогато встъпи в служба като министър председател през 2018 година Само че не подобен беше проектът. Той трябваше да замине за остров Лансароте в Атлантическия океан, службите за държавна сигурност бяха създали и проект за деяние, само че самолетът по този начин и не кацна на острова.

Без да предизвести комитета по посрещането, самолетът промени курса си и вместо това се приземи в Мароко, където след това министър председателят беше видян да вечеря в заведения за хранене и да се разхожда по площад Джемаа ел-Фна дружно със фамилията си, до момента в който слуша локален екскурзовод.

Ваканцията на министър-председателя обаче идва в неуместен за страната му миг - сред разногласия за сформиране на ново държавно управление и възможни втори поред предварителни избори.

Изборът на дестинация също се оказа изключително противоречив. Испания поддържа необятни дипломатически връзки с Мароко по въпроси, свързани с търговията, миграцията, въздушното пространство и сухопътните граници, само че в исторически проект двете страни са имали интензивни и конфликтни взаимоотношения, в това число за територии.

Напрежението леко спадна, откакто предходната година Мадрид радикално промени политиката си във връзка с териториален спор в Западна Сахара - някогашна испанска колония, която Мароко счита за своя, само че където подкрепяното от Алжир придвижване за самостоятелност Фронт Полисарио се стреми към национална страна. Мадрид съобщи, че счита предлагането на северноафриканската страна за автономност на Западна Сахара за " съществено, надеждно и реалистично ".

Този ход разгневи " Подемос " - лява партия в обединението на Санчес, която поддържа Фронта Полисарио и тогава остро подлага на критика позиция на испанското държавно управление.

Сега тъкмо тази тематика беше употребена за офанзива против премиера във връзка ваканцията му в страната. Идоя Вилянуева, представител на " Подемос " по външните работи, съобщи, че пътуването на Санчес е доказателство за проблематичната му политика във връзка с Мароко.

" [Той] продължава да показва блаженство по отношение на Мароко, ден след ден, до момента в който тя продължава безнаказано да нарушава главните права ", написа Вилянуева в профила си в " X ".

Опозиционната Народна партия също се включи в рецензиите и прикани министър-председателя да бъде по-прозрачен във връзка с връзките си с южната им съседка. Сенаторът Мигел Теладо дефинира ваканцията му като " очевидна провокация ", подбудена от " арогантността " на Санчес.

Крайнодясната партия Vox написа в профила си в " X ": " Санчес наподобява харесва Мароко повече от Испания " и го упрекна, че " отваря порти " за незаконната миграция и дава помощи на мароканските фермери.

Офисът на премиера излезе с позиция, в която изяснява, че пътуването е " строго частно " и е платено " напълно със лични средства ".

Междувременно в северноафриканската страна приветстваха избора на Санчес. Новинарският уебсайт " Le 360 " го разказа като " обръщение за другарство " и още веднъж похвали го похвали за позицията му по отношение на Западна Сахара.

Това не е първият път, в който министър-председател на Испания избира Мароко за място за отмора. Бившите испански държавни ръководители Хосе Луис Родригес Сапатеро и Фелипе Гонсалес към този момент са прекарвали ваканциите си в Северно Мароко. Въпреки това, откогато Сапатеро напусна поста през 2012 година, никой различен испански министър председател не е избирал да почива в северноафриканската страна.

Мястото обаче е изключително известно за туристи, в това число и за звезди. Звезди като Опра Уинфри, Килиан Мбапе и Робърт де Ниро също в предишното са почивали там.

Случката със Санчес е следващата такава, в която политик се забърква в неприятности поради лятна почивка. Миналата седмциа гръцки министър подаде оставка след рецензии, че е почивал, до момента в който в страната му бушуват пожари. А в Украйна се организира следствие против народен представител, който може нелегално да е напуснал родината си за екскурзия до Малдивите.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР