Испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес (днешната столица

...
Испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес (днешната столица
Коментари Харесай

2 февруари в световната история

Испанският завоевател Педро де Мендоса основава Буенос Айрес (днешната столица на Аржентина) на крайбрежията на р. Ла Плата на 2 февруари 1536 година

През 1701 година Петър I издава декрет за учредяване на Балтийския флот, който получава бойно кръщение по време на Северната война.

През 1709 година на необитаем остров е открит и избавен корабокрушенецът Александър Селкирк считан за първообраз на Робинзон Крузо. Английският моряк е обитавал на остров Мас-о-Тера 6 години, а писателят Даниел Дефо употребява неговите прекарвания при основаването на своя воин.

 

2018 година

955 миньори, които са останали над едно денонощие блокирани в южноафриканската мина „ Беатрикс “ заради щета в електрозахранването, са изведени на повърхността.

 

2018 година

Известният европейски просветител на исляма Тарик Рамадан е задържан във Франция и против него са повдигнати обвинявания в обезчестяване.

 

2018 година

Дарън Озбърн, прегазил 13 мюсюлмани край джамията във Финсбъри Парк в Северен Лондон, е наказан на пожизнен затвор без право на опрощение в границите на първите 43 години от изтърпяването на наказването.

 

2018 година

Пентагонът разгласява нова политика, засягаща нуклеарните оръжия, която предлага въвеждането на два нови вида нуклеарно оръжие, което всъщност значи преустановяване на политиката за понижаване на американския нуклеарен боеприпас, заложена от някогашния президент Барак Обама.

2017 година

Европейският парламент единомислещо утвърждава безвизовия режим в шенгенската зона за Грузия

 

2015 година

Министър ръководителят на Япония поисква позволение за военни дейности против „ Ислямска страна “

 

2014 година

В Тайланд се организират парламентарни избори.

 

2014 година

В Салвадор се организират президентски избори.

 

2014 година

В Коста Рика се организират всеобщи избори.

 

1943 година

Приключва Сталинградската борба, която е с решаващо значение за хода на Втората международна война.

През лятото на 1942 година нацисткото управление залага на завладяването на нефтените региони в Кавказ, плодородните области в Южна Русия и промишления Донбас. В края на юни 1942 година стартира обща акция на германците. Хитлеристкото командване разпростира необятно нахлуване в две посоки - към Кавказ и на изток към Волга, което бележи началото на интервала от Великата отечествена война, именуван акция през лятото-есента на 1942 година

На кавказкото направление вследствие на упорити боеве немските елементи доближават Кавказкия било, само че не съумяват да си пробият път през него. Към края на септември 1942 година настъплението на немските войски е спряно. За да бъде проведена отбраната на източното направление е основан Сталинградският фронт. В края на юли 1942 година противниковите войски под командването на военачалник декор Паулус нанасят мощен удар на Сталинградския фронт. Но макар забележителното си предимство за месец хитлеристките войски съумяват да се придвижат едвам на 60-80 км и с огромни старания да се доберат до далечните отбранителни линии на Сталинград. През първите дни на септември 1942 година стартира защитата на Сталинград, която продължава до края на същата година. През септември-ноември 1942 година руските войски отблъскват към 700 противников офанзиви. В боевете край Сталинград вражеските войски понасят огромни загуби. Всеки месец там идват към 250 хиляди нови бойци и офицери на Вермахта, както и голямо количество военна техника. Към средата на ноември 1942 година немските войски, които до този миг са дали повече от 180 хиляди убити и 500 хиляди ранени, са принудени да прекратят настъплението.

В хода на лятно-есенната акция през 1942 година хитлеристите съумяват да окупират голяма част от европейската територия на Съюз на съветските социалистически републики. Червената войска изтощава немските войски, които губят към 1 млн. бойци и офицери, над 20 хиляди оръдия, повече от 1500 танка. Съпротивата на руските войски основава удобни условия за прекосяване към контранастъпление в региона на Сталинград.

Още по време на яростните есенни боеве през 1942 година ставката на Върховното командване пристъпва към създаване на проект за настъпателна интервенция, чиято цел е обкръжаването и разгромяването на главните сили на немските войски, които работят директно към Сталинград. Голяма заслуга за подготовката на тази интервенция, която получава условното наименование “Уран ”, имат Георгий Жуков и Александър Василевски. За осъществяване на поставената задача са основани три нови фронта: Югозападен (Николай Ватутин), Донски (Константин Рокосовски) и Сталинградски (Андрей Ерьоменко). Настъпателната формация включва повече от 1 млн. души, 13 хиляди оръдия и минохвъргачки, към 1000 танка и 1500 самолета. На 19 ноември 1942 година стартира нахлуване на Югозападния и на Донския фронт.

След денонощие в борбата се включва и Сталинградският фронт. За немците настъплението е ненадейно. То се развива сполучливо за Съюз на съветските социалистически републики. На 23 ноември 1942 година немската армия край Сталинград е обкръжена (330 хиляди бойци и офицери под командването на ген. декор Паулус). Хитлеристкото командване образува групата армии “Дон ”, в която са включени 30 дивизии. Тя би трябвало да нанесе удар по Сталинград, да пробие обкръжението и да се съедини с 6-а войска на декор Паулус. Но подхванатият в средата на декември опит да се извърши тази задача приключва с ново проваляне на немските и италианските сили. Към края на декември, откакто разгромяват тази формация, руските войски доближават региона на Котелниково и стартират нахлуване към Ростов. Това дава опция да се пристъпи към окончателното заличаване на обкръжените немски войски. На 2 февруари 1943 година останките от армията на декор Паулус капитулират. Победата в Сталинградската борба довежда до необятно нахлуване на Червената войска по всички фронтове: през януари 1943 година е раздрана блокадата на Ленинград; през февруари е освободен Северен Кавказ; през февруари-март на централното (Московското) направление линията на фронта е преместена на 130-160 км. В резултат от есенно-зимната акция от 1942/43 година военната мощност на фашистка Германия е подкопана доста.

 

1934 година

Алфред Розенберг е определен за началник на пропагандата на Националсоциалистическата партия в Германия. Розенберг е прочут в историята като “философът на нацизма ”. Той е немски държавник и политик, един от основните военнопрестъпници на нацистка Германия. От 1923 година е основен редактор на централния орган на Националсоциалистическата партия " Фьолкишер беобахтер ". В книгата си " Митът на ХХ столетие " (1930 г.) прави опит да обоснове и отбрани расистките възгледи и завоевателната външнополитическа стратегия на немски фашизъм. През 1933 година оглавява външнополитическия отдел на Националсоциалистическата партия. От юли 1941 година е министър на окупираните източни територии. Един от основните уредници на всеобщите убийства и грабежите на немската администрация по време на нахлуването на нацистките войски в Полша, Съюз на съветските социалистически републики и други страни. Осъден е на гибел на Нюрнбергския развой.

 

1932 година

Обществото на народите привиква Женевска конференция по разоръжаване. В нея вземат участие 63 страни, сред които 9 страни, нечленуващи в Обществото на народите (СССР, Съединени американски щати, Афганистан, Бразилия, Египет, Коста Рика, Мексико, Турция, Еквадор и др.). Френската делегация се стреми да резервира военното си предимство над Германия, получено съгласно Версайския кротичък контракт (1919 г.). Предложен е за разискване и приемане един от френските проекти ( " проект Тардие " ), който планува основаване на интернационална войска към Обществото на народите, в която управителна роля да има Франция. Германската делегация предлага равнене на степента на въоръжаване, само че настояването е отхвърлено. Фашисткото държавно управление на Германия афишира, че се отдръпва от присъединяване в работата на конференцията през октомври 1933 година Германия напуща Обществото на народите. Англия, която се старае ограниченията по разоръжаване да не нарушат имперските й позиции и да не отслабят морското й господство, предлага така наречен " проект Макдоналд ". Той планува оптимално ниво за сухопътните въоръжени сили на европейските страни (март 1933 г.). Планът дава на Англия и Съединени американски щати огромни преимущества във военноморските и военновъздушните сили. Генералната комисия на Женевска конференция по разоръжаване приема проекта на 8 юни 1933 година Той става основа на бъдещата спогодба за разоръжаване. След многомесечни заседания и разногласия През 1935 година Женевска конференция по разоръжаване приключва работата си, без да реализира стремежи резултат.

 

1926 година

След извършената през октомври 1925 година във Виена учредителна конференция на Вътрешната македонска революционна организация (обединена) (ВМРО (об.)) към организацията се причислява групата на серчани (Временен учредителен комитет – от 19 юли 1925 г.).

 

1863 година

Американският публицист Самюел Клеменс за първи път употребява псевдонима –„ Марк Твен ”. Той е американски белетрист реалист. Въвежда разговорния език в американската литература. Творчеството му е наситено с комизъм и подигравка. Създава остро сатирични романи – „ Един янки в двора на крал Артур ", „ Позлатеният век ". Най-значителната му творба е „ Приключенията на Хъкълбери Фин. Световно известни са книгите за деца „ Принцът и просякът ", „ Приключенията на Том Сойер ". Очерци, фейлетони, разкази, пътеписи.

 

1848 година

По силата на мирния контракт от 1848 година Мексико отстъпва на Съединени американски щати повече от половината от своята територия.

Мексико е страна в Северна Америка. През II хилядолетие преди Христа - на територията на Мексико се появяват олмеките, които основават богата просвета. През I хилядолетие преди Христа се развиват 2 огромни племенни групи: маи и сапотеки, по-късно - толтеки. През 1325 година ацтеките основават страна. Около 200 години по-късно (1519-21 г.) Мексико е превзето от испански конквистадори отпред с Е. Кортес. През 1535 година е оповестено за вицекралство Нова Испания. През 1810 година стартира освободителна битка против колонизаторите под управлението на М. Идалго-и-Костиля и Х. М. Морелос-и-Павон. Единадесет години по-късно Мексико извоюва независимостта си, през 1824 година е призната конституцията и е провъзгласена федеративна република - Мексикански съединени щати. В интервала 1846-48 година вследствие на Американско-мексиканската война Мексико губи повече от 1/2 от територията си (Калифорния, Ново Мексико и Аризона).

 

1823 година

Във Венеция се състои премиерата на операта на Росини „ Семирамида ”.

Джоакино Антонио Росини е италиански композитор. През 1806 година стартира да работи като корепетитор, клавесинист, диригент, хормайстор на оперна натрупа. На 14-годишна възраст постъпва в музикален колеж, който приключва през 1810 година Тогава се появява и първата му опера. Влияние върху образуването му като музикант имат Хайдн и Моцарт. През 1816 година се появява опера му „ Севилският бръснар ", сложена в Рим. По-късно основава лирико-комичните опери „ Пепеляшка " (1817 г.), „ Крадливата сврака " (1817 г.). От 1824 година Росини е диригент на Италиански спектакъл в Париж. В Париж основава „ Граф Ори " (1828 г.), „ Вилхелм Тел " (1829 г.), преработва някои от предходните си опери. „ Вилхелм Тел " е последната му опера.

 

1811 година

Руски заселници основават Форт- Рос (САЩ).

 

1709 година

Случайно минаващ транспортен съд прибира от остров Мас-о-Тера корабокрушенеца Александър Селкирк. Той е британски моряк и живее на острова от 1703 година до 1709 година Даниел Дефо употребява неговите прекарвания при основаването на своя воин Робинзон Крузо.

 

1701 година

Петър I издава декрет за учредяване на Балтийския флот. Бойното си кръщение получава по времето на Северната война 1700 – 1721 година През Втората международна война отбранява Моонзунските острови, Талин, и полуостров Ханко. Участва в защитата на Ленинград през 1941-1943 година и поддържа настъплението на сухопътните войски в Прибалтика, Източна Прусия и Източна Померания 1944-1945 година

 

1555 година

При земетресение в Китай умират над 820 000 души.

 

1536 година

Испанският завоевател Педро де Мендоса основава Буенос Айрес на крайбрежията на р. Ла Плата.

 

1033 година

Бургундия е присъединена към Свещената Римска империя.

Свещената Римска империя е основана от немския крал Отон I, който превзема Северна и Средна Италия, в това число Рим. В нея влизат и Чехия, Бургундия, Холандия, Швейцария и други Воюва с племената в Южна Италия и славяните от поречието на р. Елба. Постепенно властта на императора става номинална, а Вестфалския мир (1648 г.) утвърждава превръщането на империята в конгломерат от самостоятелни страни. Ликвидирана е на 14 (28 – нов стил) декември 1805 година с така наречен Пресбургски контракт, приключил следващата война сред Франция и Австрия.

Бургундия е присъединена по време на ръководството на Конрад II, император на Свещената Римска империя от 1024 година

 

На тази дата са родени:

1927 година

Роден е Стен Гетц – американски тенорсаксофонист, прочут с прозвището " The Sound " ( " Звука " ). По време на II международна война Гетц има опцията да свири в най-популярните за времето си оркестри, измежду които бигбенда на Д. Дорси (1945 г.) и бигбенда на Б. Гудман (1945-1946 г.). Звукозаписният си дебют прави през 1946 година, само че става известен, когато стартира да свири с Уди Хърман (1947-1949 г.). През 50-те години на ХХ в. Гетц работи с музиканти като Хорас Силвър и Джими Рейни, посещава Европа, а дружно с Джони Смит основават незабравимия шлагер " Moonlight in Vermont " ; през този интервал Гетц се разделя с въздействието на Л. Янг, който счита за най-важната фигура в построяването му като музикант. От 1958 година до 1960 година живее в Европа, а след завръщането си в Съединени американски щати записва албума " Focus ". През февруари 1962 година излиза албумът " Jazz Samba " с Ч. Паркър - това поставя началото на " ерата на босановата ". " Дезафинадо " е шлагер. През 1963 година Гетц записва няколко албума в жанр " босанова " с оркестрите на Л. Бонфа и Л. Алмейда; най-значителен в творчеството му и в историята на " босановата " въобще е " Getz/Gilberto ", записан дружно с А.-К. Жобим и Ж. Жилберто. " The Girl From Ipanema " (с гласовете на Аструд и Жоао Жилберто) обезпечава на албума големи продажби в Съединени американски щати. През идващите години той остава правилен на босановата, само че прави и разнообразни опити, съдействали за развиването на фюжъна. Свири с Г. Бъртън, Б. Евънс, Ч. Кърия и други В края на живота си Гетц още веднъж се връща към чисто акустичното звучене. Последният му запис е " People Time " (1991 г.) - брилянтен дует с К. Барън. Стен Гетц умира на 6 юни 1991 година в Малибу, Калифорния.

 

1882 година

Роден е Джеймс Джойс - ирландски публицист космополит, един от основоположниците на модерната западноевропейска прозаичност.Той е създател на алманах новели " Дъблинчани " (1914 г.), психическото есе " Джакомо " (1914 г.), " Портрет на художника като млад " (1916 г.), романа " Улис " (1922 г.), " Бдението на Финеган " (1939 г.). Връх в творчеството на Джойс е романът " Одисей ", над който работи с известни спирания от 1915 година съвсем до края на живота си. Издаден е първо в Съединени американски щати. Обявен е за " най-неприличния " разказ във Англия. Писан е без пунктуация и разказва един-единствен ден. Личността и творчеството на Джойс оказват мощно въздействие върху Хемингуей и Фокнър, Дьоблин и Брох, Грийн и Борхес. Умира на 13 януари 1941 година в Цюрих.

 

На тази дата умират:

1984 година

Умира съветският публицист Михаил Шолохов (1905 - 1984). Роден е на 24 май 1905 година Член е на Световния съвет на мира. Депутат е във Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики. Академик. Учи в разнообразни гимназии до 1918 година Сражава се на Дон през Гражданската война. Осемнадесетгодишен разгласява първите си творби в юношески руски вестник - три фейлетона, подписани в псевдоним “М. Шолох ”. Публикува разкази във вестник “Молодой ленинец ”, списание “Журнал крестьянской молодëжи ”, “Огонëк ”, “Комсомолия ”, “Смена ”, “Прожектор ”, “Крестьянский вестник ”. Това са творбите, които сформират “Донски разкази ” (1926 г.). Епопеята “Тихият Дон ” стартира да написа от 1926 година Книга 1-2 излиза през 1928 година, книга 3 през 1929-1932 година (В “Бързеите на “Тихия Дон ” А. Солженицин подлага на обстойна рецензия авторството на Шолохов върху романа, третира го като плагиатство). През 1932 година излиза книга 1 на “Разораната целина ” (книга 2, 1959-1960 г.). Отделни глави от романа “Те са сражаваха за родината ” излизат през 1943-1944 година (нова редакция – 1969 г.). Публикува повестта “Съдбата на индивида ” през 1956-1957 година Пише публицистични публикации: “Слово за Родината ” (1948 г.), “Борбата продължава ” (1948 г.), “Светлина и мрачевина ” (1949 г.), “Палачите няма да избягат от съда на народите ” (1950 г.) и други Лауреат е на Нобелова премия за литература (1965 г.).

 

1907 година

Умира съветският химик Дмитрий Менделеев (1834 - 1907). Роден е на 8 февруари 1834 година Завършва висшето си обучение в Париж. Известно време прекарва в Пенсилвания и Кавказ, където учи петрола. През 1869 година открива Периодичния закон за химичните детайли. Автор е на повече от 500 труда, сред които класическият “Основи на химията ” (ч. 1-2, 1869-1871 г.). Автор е на фундаментални проучвания по химия, въздухоплаване, метеорология, стопанска система, култура и други Един от основателите е за основаване на Руското химическо общество (1868 г.). Професор е в Петербургския университет (1865-1890 г.); учен е от 1880 година (избирането му е подложено на балотаж, което провокира публичен протест). Организатор и пръв шеф е (от 1893 г.) на Палатата за ограниченията и теглилките (която през днешния ден носи неговото име).

 

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР