Испанските пожарникари продължават да се борят с горските пожари на

...
Испанските пожарникари продължават да се борят с горските пожари на
Коментари Харесай

Продължават борбата с горските пожари в Испания


Испанските пожарникари не престават да се борят с горските пожари на фона на извънредно горещото за сезона време. Най-големи вреди огънят е нанесъл на северозападната провинция Самора, където изгоряха над 25 000 хектара, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки локалните управляващи.

Заради пламъците, лумнали в планината Сиера де ла кулебра, бяха евакуирани жителите на минимум 10 села, въпреки че спадането на температурите през нощта оказа помощ ненапълно за преодоляване на пожара.

В рядко популации регион работят повече от 500 пожарникари, които разчитат и на помощта на самолети и хеликоптери, пръскащи вода.

Експерти изясняват извънредно високите температури през последната седмица - тук-там до над 40 градуса, с климатичните промени. Такива горещини испанците от време на време претърпяват през август, само че не и през юни. Положението тази година е влошено поради суша, а работата на огнеборците е усложнена от мощни пориви напразно.
Снимка: EPA

Заради разпространяването на пожарите през вчерашния ден се наложи да бъде спряно придвижването на скоростните влакове от Мадрид за северозападната част на страната. Днес то беше възобновено.

В Самора, Навара и Леида бяха ситуирани армейски противопожарни елементи. Не се оповестява за жертви. В централна Навара управляващите изтеглиха като защитна мярка жителите на 15 дребни села, защото жегите се чака да продължат до сряда. Фермерите са призовани да не употребяват тежка техника, с цел да не провокират несъзнателно възпламеняване и пожар.

Снимка: EPA


Горски пожари вилнеят и в Каталуния - в Леида, Тарагона и естествения парк Гараф, южно от Барселона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР