Испанските депутати легализираха днес евтаназията и подпомогнатото самоубийство за хора,

...
Испанските депутати легализираха днес евтаназията и подпомогнатото самоубийство за хора,
Коментари Харесай

Испания легализира евтаназията

Испанските депутати легализираха през днешния ден евтаназията и подкрепеното самоубийство за хора, които страдат от съществени и нелечими или извънредно тежки болести, които желаят да сложат завършек на живота си, съобщи Ройтерс.

С това Испания стана четвъртата страна от Европейски Съюз, позволяваща сходни дейности.

Долната камара на Народното събрание утвърди закона с 202 гласа " за ", 141 " срещу " и 2 " въздържали се ". Досега в Испания подпомагането на човек, искащ да постави завършек на живота си, се наказваше със затвор до 10 години.

" Днес е значим ден: вървим към признание на човешки права. Вървим към по-хуманно и заслужено общество ", съобщи здравната министърка Каролина Дариас пред депутатите.

Законът може да се ползва към пълнолетни лица с непрекъснато местоживеене в Испания. Той ще влезе в действие след три месеца, с цел да даде време за основаване на районни комитети за надзор, които да преглеждат и утвърждават настояванията.

По време на дебатите и гласуването пред Народното събрание имаше демонстрации на поддръжници и съперници на закона. Новите разпореждания се сблъскват с твърда опозиция от страна на твърдата десница и религиозни групи. Крайнодясната партия " Вокс " е декларирала, че ще го оспори пред Конституционния съд.

Евтаназията от дълго време притегля публичното внимание в Испания, която е на четвърто място в света по предстояща дълготрайност на живота. През 1998 година парализираният Рамон Сампедро записа осъщественото си с непозната помощ самоубийство, откакто съдът му отхвърли това право.

Близо 90 на 100 от испанците поддържат декриминализирането на евтаназията, съгласно изследване на публичното мнение от 2019 година.
Белгия, Люксембург и Нидерландия към този момент легализираха евтаназията. Аналогичен проект в прилежаща Португалия се сблъска със пречки в понеделник, когато висшият съд на страната отхвърли като неконституционен признатия от Народното събрание закон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР